Kaoset: Vem ska få Armstrongs titlar?

Skandalcyklisten: Kan slå fast att de också är skyldiga

Lance Armstrong jagad av Jan Ullrich (till höger), tvåa i Tour de France tre gånger men också själv avstängd för dopning.
Lance Armstrong jagad av Jan Ullrich (till höger), tvåa i Tour de France tre gånger men också själv avstängd för dopning.

Lance Armstrong har fråntagits alla sina sju titlar i Tour de France.

Nu återstår frågan vem som ska få dem?

Problemet: Majoriteten av de potentiella segrarna har själva varit dopade.

Det var på fredagen som Lance Armstrong gav upp kampen mot Usadas dopningsanklagelser. Den amerikanska antidopningsbyrån bekräftade sedan att 40-åringen därmed blir avstängd på livstid och fråntas alla sina professionella resultat från 1 augusti 1998 och framåt.

Där ingår sju segrar i Tour de France som nu ska tillfalla någon annan. Frågan är bara vem?

Slutade sjua – vill ha titeln

Danske cyklisten Michael Rasmussen anser själv att han kan ha rätt till titeln från säsongen 2005 – trots att han slutade först på sjunde plats i Touren. Anledningen är en lång rad dopade cyklister.

– Det kan ju inte vara Jan Ulrich eller Ivan Basso som får segern. Inte heller Francisco Mancebo. Alexandre Vinokourov kan det inte heller bli, säger Rasmussen enligt sporten.dk.

Mannen på sjätte plats var Levi Leipheimer. Amerikanen som var lagkamrat med Armstrong i US Postal Service 2000-2001 och i Astana 2009, säsonger då Usada slagit fast att Armstrong var dopad.

Leipheimer uppges dessutom vara en av de som vittnat mot Armstrong i Usadas utredning och borde enligt Rasmussen diskvalificeras från chansen att ta över en av titlarna.

”De är också skyldiga”

– Det måste ligga en massa komprometterande vittnesmål bakom, och riktigt många av dem måste helt logiskt komma från tidigare lagkamrater som ju fortfarande är ute och kör. George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde, David Zabriskie och Jonathan Vaughter (Garmin-Sharps sportchef), säger Rasmussen.

– Men ingen har sett bevisen så vi vet ju inte om de ryttarna också har dopat sig. Men man kan nog slå fast att dopningen i så fall varit utbredd (inom lagen) och i så fall är ju de också skyldiga.

Varför inte bara ge titeln till Rasmussen då? Problemet är att dansken själv diskades från Touren 2007 och stängdes av i två år, sedan han ljugit om var han varit och därmed försvårat dopingpolisens arbete.

Det är inte heller bara titeln från 2005 som är problematisk. Brittiska The Telegraph har sammanställt samtliga cyklister som placerade sig på podiet från Armstrongs segerår och det är gott om dopningsskandaler även där.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN