”Speciellt att få ha 'high-tenat' med vår kung”

1 av 8 | Foto: Kung Carl XVI Gustav när Sverige slog Danmark i en dramatisk OS–kvartsfinal i handboll. Bredvid sitter drottning Silvia.
SPORTBLADET

LONDON. Bragden mot Danmark har skapat handbollsfeber i Sverige.

Dagen efter har spelarna börjat inse vad de är på väg att ställa till med.

– Jag har förstått att det har slagit igenom stort i Sverige. Handboll verkar ha blivit hett på en dag. Det känns kul, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Få trodde att Sverige skulle ha någon chans mot regerande europamästarna Danmark.

Men det svenska laget svarade för en heroisk insats och vann med 24–22.

I dag fick medierna chansen att träffa spelarna i OS-byn. Intresset var något större än vanligt.

”Vad fan är det här?”

– Jo, man fattar ju att något har hänt. Det märks ju på mediastormen om inte annat. Vanligtvis är det bara ”handbollsgänget”. Nu är det 20 andra journalister också. Man bara, vad fan är det här? säger Kim Ekdahl Du Rietz och skrattar.

Dalibor Doder, som i går gjorde en ”high ten” med självaste Carl XVI Gustaf, reagerade också på den plötsliga uppståndelsen:

– Klart att man är inne på nätet och läser, men eftersom man är inlåst här inne är det svårt att förstå att det är så himla stort i Sverige. Nu börjar jag förstå, säger han.

Hur var det att träffa kungen?

– Jag fick ”high-tena” kungen, det var trevligt. Båda två var lika glada efter matchen, så det var kul med en sån grej.

Förvånad över er ”high ten”?

– Nja, jag såg honom på läktaren. Men det är ju Sveriges kung, så det är ju lite speciellt. Det är inte många som har ”high-tenat” med honom.

”Inte uppnått nånting än”

Johan Sjöstrand:

– Jag har inte fått någon uppfattning om hur stort folk i Sverige tycker att det är. Men vi mötte ju europamästarna i går och vann så det är klart att folk ser det som en överraskning.

Kim Andersson vill dock inte dra för stora växlar på bragdsegern:

– Det är stort om vi vinner matchen i morgon. Men än så länge har vi faktiskt inte uppnått någonting, mer än att vi har lyckats slå Danmark, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS