KUNGEN AV SNÖ

avAnna Lindbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Hirvonen flyger fram – i ny bil: ”Jag har mycket förväntningar”

GRÄSMARK. Nytt team, ny bil – och nya förutsättningar.

Men med två raka Rally Sweden-segrar är Citroën-föraren Mikko Hirvonen fortfarande kungen av snö.

– Vi har en bra chans att vinna i år igen, säger rallystjärnan.

De senaste åren har han varit Ford trogen men inför den här säsongen lockades snöspecialisten Mikko Hirvonen över till Citroën – ett fabriksbyte som enligt franska medier innebar att finländarens lönecheck fördubblades.

Till helgen drar publikfesten Rally Sweden i gång och förväntningarna är skyhöga på det finska rallyesset. Teamkollegan Sébastien Loeb vann det första VM-rallyt i Monte Carlo i januari men efter två raka segrar i Rally Sweden går det inte att sudda bort Hirvonens favoritstämpeln.

Och det är i helgen som han ska visa sitt nya stall vad han går för.

– Vi kommer fajtas för att vinna och jag tror vi har en bra chans. Jag har ett nytt team och en ny bil. Jag är inte hundra procent

säker som jag var i fjol. Men känslan är väldigt bra, säger Hirvonen till Sportbladet efter testkörningen i värmländska Gräsmark.

”Loeb största konkurrenten”

I Ford var Hirvonen det stora affischnamnet. I Citroën är situationen en annan med tanke på Loebs stjärnstatus och hans galna VM-facit med åtta (!) totalsegrar.

Fransmannen är den klarast lysande stjärnan i stallet. Men finländaren har inga planer på att hålla sig i bakgrunden rent prestationsmässigt.

– Det är ungefär fem förare som det kommer stå mellan i Sverige. Loeb är så klart en av mina största konkurrenter, trots att vi tillhör samma team. Men oavsett hur det går för honom så vill jag göra bra i från mig även om jag just nu inte är i en situation där jag måste vinna, säger Hirvonen.

Känner du att du har press på dig?

– Jag vet inte... Man har ju varit i den här situationen förut. Jag har mycket förväntningar på mig från media och från teamet, men mest från media. Men jag är inte nervös, snarare exalterad, säger Hirvonen.

Citroën hårdsatsar som vanligt på rally-VM och målet är att superduon Hirvonen och Loeb står på pallen på söndag.

– På sätt och vis så tävlar jag mot mig själv i Rally Sweden med tanke på att allt är nytt. Men jag ser verkligen fram emot tävlingen. Och de två senaste gångerna jag varit här har ju varit helt fantastiska.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally