Tennis

”Som om en division 2-spelare i fotboll helt plötsligt skulle upp och spela Champions League”

SPORTBLADET

Svensk tennis lider – men det finns hopp om framtiden

Magnus Norman.
Magnus Norman.

Svensk tennis är i fritt fall.

Ingen hemmaspelare avancerade till andra omgången i Båstad – det sämsta resultatet sedan 1977.

– Jag hade hoppats på mer, säger turneringens sportchef Thomas ­Johansson, 37.

Magnus Gustafsson.

Christian Lindell, 20, hade inte en chans mot Jürgen Zopp (2-6,2-6) och Michael Ryderstedt, 27, åkte i går ut mot Filippo Volandri (4-6,2-6).

– Det var inga omöjliga uppgifter på förhand, men de hade inte en chans. Det är självklart tråkigt, säger den gamle storspelaren Thomas Johansson, i dag sportchef för Swedish Open.

Att ingen svensk tar sig vidare till andra omgången i Båstad har inte hänt sedan 1977 då Jan Norbäck, Stefan Simonsson, Jan Källquist, Olle Palmér, Rolf Norberg och Birger Andersson åkte ut direkt. Svensk tennis har fixstjärnan Robin Söderling, 27, som dock inte har spelat en match på ett helt år på grund av körtelfeber. Ingen vet när eller ens om Tibrosonen kan ta sig tillbaka till världstoppen. Bakom honom finns… ingenting.

”Division 2-spelare”

– Ryderstedt och Lindell är inte vana vid att möta sådana här spelare. Det är som om en division 2-­spelare i fotboll helt plötsligt skulle upp och spela Champions League. De är inte vana vid tempot och stabiliteten som motståndarna visar upp. Det är nästan så att de blir paffa, och det är det som är felet, säger Johansson och fortsätter:

– När jag kom upp kunde jag hela tiden spela mot svenska killar som låg högt på rankingen. Då blev jag inte heller chockad när jag kom ut och spelade turneringar.

Så vad är lösningen?

– Det är väldigt, väldigt svårt att svara på. Det är så mycket som måste stämma. Sedan går allt i cykler, men det gäller att inte dyka för djupt.

”Borde jobba i team”

– Jag tycker ändå att vi är på rätt väg. Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag tyckt att det var fel människor i förbundet och i de stora klubbarna, men så är det inte i dag. Nu är många av de gamla storspelarna involverade på olika sätt, säger Thomas Johansson.

Magnus Gustafsson, 45, som med fyra segrar i Båstad är rekordinnehavare, har ett konkret tips.

– Man måste börja jobba i team. Har man en grupp med sex-åtta spelare på ungefär samma nivå kan de dra nytta av varandra. Nu kör man mer själv. Det borde vara fler unga spelare som åker till samma tävlingar och stöttar varandra, säger ”Gusten”.

Hoppet: Elias Ymer

Thomas Johansson:

– En alldeles utmärkt idé. Och så bör man ha en person som är ansvarig för det.

Vem blir näste Robin Söderling?

– Jag tror mycket på Elias Ymer (16 år). Han har rätt inställning och har lyckats internationellt. Det finns tre-fyra killar och lika många tjejer som är intressanta, men de är mellan 13 och 16 år, säger Thomas Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis