Började boxas för att försvara sig mot mobbarna

SPORTBLADET

”I ringen förvandlades jag till en best”

Foto: Joseph Diaz Jr, 19, föll i matchen mot Lazaro Estrada Alvarez.

LONDON. Han lärde sig boxas för att försvara sig mot mobbarna.
Efter att ha knockat en av sina plågoandar blodig började han satsa seriöst.
Nu kan Joseph Diaz Jr, 19, titulera sig olympisk boxare.
– Jag har fått min revansch, säger han till Sportbladet.

Amerikanen Joseph Diaz Jr, med latinamerikanskt påbrå, växte upp under fattiga förhållanden i El Monte, Kalifornien. Ungdomarna i området ville få in honom i kriminella gäng, men Joseph älskade skolan och ville hellre studera för en bra framtid.
På grund av ryktet som plugghäst, och att han var kortast och klenast, blev han ett mobboffer.
– En dag tröttnade jag och gav tillbaka. Det slutade med att jag stämplades som ett problembarn och då lovade jag mig själv att aldrig slåss igen.
Men mobbningen slutade inte. Och Joseph tvingades tänka om.
– Det var lätt att hacka på mig eftersom jag var en så kortväxt och snäll kille. Jag ville inte starta trubbel. Men till slut kunde jag inte ta det längre. Jag sa till pappa, de mobbar mig, vad ska jag göra?
– Min pappa sa, det finns ett boxningsgym fem minuter härifrån. Ge det en chans, du kan lära dig självförsvar där. Jag gick dit och sprang ihop med en av de som mobbat mig. Jag blev både chockad och rädd och han började mucka genom att säga ”jaså, du tror att du är tuff nu och ska bli boxare, låt oss boxas”. Jag svarade, ge mig en vecka.

”Förvandlades till en best”

Vad hände sen?
– Jag och min pappa tränade teknik och han sa ”Joseph, jag ska lära dig allt om boxning så att jag kan lära dig att spöa den här killen”. En vecka gick, jag förberedde mig minutiöst, och i ringen förvandlades jag till en best. Jag knockade killen så att han både grät och blödde. Jag sa till pappa, tack vare boxningen kan jag försvara mig själv. Jag älskar den här sporten.
Med tiden har Joseph kunnat försörja sig på sin idrott. Han försörjer även sin pappa som, förutom att vara tränare, är arbetslös.
– Min pappa visste inget om boxning, men han har lärt sig allt och stöttar mig till hundra procent. Han är min bäste vän. Han frågade om han fick bli min tränare och jag svarade, självklart, nu tar vi över världen!
– Om det inte vore för boxningen vet jag inte vad jag skulle vara. Jag vet inte om jag skulle vara i ett gäng eller vad. Men boxning hjälper mig verkligen med allt; att hjälpa mina föräldrar ekonomiskt och att hålla mig borta från trubbel.

Mötte världsmästaren

I detta OS är Joseph Diaz Jr mest med för att se och lära. 168 centimeter långe Joseph – som tävlar i bantamvikt (56 kilo) – hade oturen att stöta på regerande världsmästaren Lazaro Estrada Alvarez redan i första omgången.
Joseph kämpade tappert, men räckte inte till. Den här gången.
– Jag kom hit för att vinna guld, men för mig är det en seger bara att vara här. Jag tackar Gud för att han har gett mig inspirationen och den här chansen. Förr ville jag få ut min ilska genom boxningen, men det går inte att bara rusa framåt, man måste tänka, ha en taktik, vara smart. I nästa OS är jag 23, då siktar jag på guld. Och i framtiden vill jag gärna bli proffsboxare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS