Vem vill vara favorit?

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Anna Andersson: Fyra förare - fyra potentiella världsmästare

Det är lätt att titta på segraren och tänka: Det ser enkelt ut. Han är en vinnare, en klar favorit till VM-titeln.

Men i år finns det ett problem. På fyra försök har fyra olika män haft den positionen och alla har sett ­precis lika självsäkra ut.

FJÄRDE VINNAREN Fjärde vinnaren Sebastian Vettel vann i Bahrain, och blev därmed den fjärde segraren på de fyra inledande loppen.
FJÄRDE VINNAREN Fjärde vinnaren Sebastian Vettel vann i Bahrain, och blev därmed den fjärde segraren på de fyra inledande loppen.

Efter fyra lopp så finns det normalt en röd tråd i F1. En förare och ett stall som utmärker sig och som har tagit greppet om mästerskapet. Som åskådare har man en känsla av vilka det är som kommer att vara de starka korten när serien kommer till Europa.

Men i år vet i alla fall inte jag åt vilket håll jag ska vrida huvudet.

Jenson Button och McLaren var hetast efter premiären, men efter tre lopp till så är deras överlägsenhet som bortblås och i stället handlar det om trassel under depåstoppen och problem med bilen.

Nico Rosberg som såg ut att ha kört Mercedes upp till de rosa molnen föll handlöst ner i den grå verklig­heten bara en vecka senare.

Fernando Alonso som mest har ägnat sig åt att begränsa skadorna i väntan på att den nya bilen ska komma har tagit en seger och poäng i varje lopp.

Mästaren Sebastian Vettel som var uträknad efter två misslyckade helger, var plötsligt ett med sin Red Bull – och var därmed lika överlägsen som i fjol.

Kimi Räikkönen som föll som en sten från en andraplats ner till plats 14 på ett par varv förra söndagen stod stadigt på prispallen i går.

Jag skulle kunna fortsätta, men jag sparar spaltmeter på att helt enkelt ­bara konstatera att F1 2012 är jämnare än på mycket länge och efter fyra lopp skiljer det 19 poäng mellan Sebastian Vettel som leder VM och Kimi Räikkönen som är sjua.

Det är en poäng mer än vad Kimi och hans Lotus fick för sin andraplats i Bahrain.

Fantastiskt underbart

Årets F1-säsong är helt fantastiskt underbar, det är racing från kval till målflagg, det är dueller, omkörningar, besvikelser och överraskningar.

Därför är det omöjligt att dra någon slutsats nu när F1 kommer till Europa. På väg dit ska serien också göra ett stopp på Mugello, Italien, för tre dagars tester. Det betyder att alla stallen kommer att komma till Barcelona med nya uppdateringar som de dessutom har haft chansen att testa först. Om det ger någon större förändring i resultatlistan är svårt att sia om i dagsläget, men det kan mycket väl betyda att rangordningen förändras.

Igen.

Och då kan vi ha en ny, självsäker segrare för femte gången den här ­säsongen.

Mark Webber känns som en given fyra. Han är fältets jämnaste förare, han har kört sin Red Bull till en fjärdeplats vid samtliga fyra lopp den här säsongen. Det räcker till en fjärdeplats i VM.

15 april: Sebastian Vettel, Red Bull, har samma uppsyn som en tjurig femåring.

22 april: Sebastian Vettel pekar ett finger i luften och har samma självklara uppsyn som den dubble mästare han är.

Det skiljer en vecka – och säsongens första seger – mellan händelserna.

Kimi Räikkönen är besviken efter andraplatsen i Bahrain. Är han den femte segraren?

Svaret har vi 13 maj.

Resultat:

Bahrains Grand Prix

1) Sebastian Vettel, Red Bull

2) Kimi Räikkonen, Lotus +3,333

3) Romain Grosjean, Lotus +10,194

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN