Svensson vann sprintfinalen

SPORTBLADET

GÄLLIVARE/STOCKHOLM. Hastigheten har kompletterats med ork.

Oskar Svensson, 22, tog sig hela vägen och vann sprintfinalen på söndagen.

– Jag hoppas att jag har tagit det sista steget i år, säger Svensson.

Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Sergej Ustjugov, Nikita Kriukov, Alexander Panshinskij... Herrarnas sprint bjöd på ett stjärnfyllt startfält i Gällivare på söndagen.

Oskar Svensson var snabbast av alla i prologen och tog sig också till final tillsammans med Teodor Peterson och fyra ryssar, däribland OS-avstängde Maxim Vylegzjanin.

Och i finalen blev det dubbel svensk succé.

Seriösare satsning i år

Oskar Svensson vann på 3.21,63 – fyra hundradelar före Teodor Peterson.

– Jag var riktigt dålig i kvarten, men sen kändes det bättre och bättre fram till finalen och där gjorde jag mitt bästa lopp. Och det är ju så det ska vara, säger Oskar Svensson.

– Jag hoppas att jag har tagit det sista steget i år. Jag tycker att jag visade det i dag, att jag orkade i finalen. Innan har jag kanske haft hastigheten men inte orken, fortsätter han.

Han menar att han gjort en seriösare satsning i år.

– Det handar mycket om vila och kost, jag har haft jätteproblem med sjukdomar tidigare och i år har jag bara haft en sjukvecka och det har gett kontinuitet i träningen, säger Svensson.

Charlotte Kalla stod över dagens sprint och gästade i stället Vinterstudion. Där pratade hon om vad det betyder att yngre svenska åkare som Oskar Svensson visar framfötterna.

Kalla inspireras

– Det betyder jättemycket för oss som har varit med ett tag, att det är unga som är drivna och nyfikna och verkligen beredda att göra ett bra jobb för att vara med och utmana i många, många år framöver. Det är jätteinspirerande för såna som mig.

Även Stina Nilsson gladdes med Oskar:

– Det är speciellt roligt för Oskar, han är värd det. Alla killarna fick jobba lite i motvind förra året så det är bra att de är på g, säger sprintstjärnan.

Taktisk miss av Calle

Härnäst väntar världscuppremiär i finländska Ruka nästa helg.

– Står man sig bra här så står man sig nog bra då också. Det här (Gällivare) är en liten tävling, men riktigt bra motstånd. Kul att få det här svaret redan nu på säsongen, jag har tränat bra hela året, säger Oskar Svensson.

Calle Halfvarssons dag tog slut redan i semifinalen när han valde att gå på fästvallade skidor i stället för stakning.

– Det var en taktisk miss, jag tänkte spara armarna för en final men gjorde bort mig, säger han.

Men Halfvarsson är inte orolig:

– Känslan är bra, powern finns där. Det är ingen fara till nästa helg.

Foto: SVT / Bildbyrån
Oskar Svensson
Svenska herrarna med flest världscupsegrar 00:25