#Metoo-rörelsen

Hjelmer berättar om våldtäkt efter Finnkampen

Av: 

Lo Hägerfelth

SPORTBLADET

I går valde flera sportprofiler att skriva under #timeout, en uppföljning på #metoo.

Nu berättar Moa Hjelmer hur hon blev våldtagen för sex år sedan av en annan aktiv.

”När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad har jag gjort för fel?”, skriver hon på Instagram.

”Jag var 21, det var slutet på säsongen och vi hade precis vunnit över Finland i Finnkampen.”

Så inleder friidrottaren Moa Hjelmer sitt inlägg på Instagram där hon berättar om hur hon blivit våldtagen. Händelsen ska alltså ha hänt i samband med Finnkampen för sex år sedan. Hjelmer skriver hur de hade firat segern, på bankett och sedan på klubb. Där ska en annan aktiv erbjudit en berusad Hjelmer att följa med tillbaka till hotellet.

”Vi hamnar på hans rum, han vill prata, sitta nära mig på sängen. Jag säger att jag ska gå och lägga mig. Han tycker att jag kan sova här hos honom. Han är betydligt äldre än mig och han är gift, jag kände mig säker och trodde jag kunde lita på honom. Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig.”

Följer upp #timeout

I går gick 2 290 kvinnliga idrottsprofiler ut och skrev under #timeout. Det var en uppföljning på den uppmärksammade #metoo som fick sin början i oktober 2017. Det är i kölvattnet av det som Hjelmer väljer att berätta.

”När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel, trots det har det tagit 6 år innan jag vågar berätta. Tack #metoo”

Hjelmer, i dag 27 år, har bland annat ett EM-guld på 400 meter från 2012. Sedan 2011 är hon även svensk rekordhållare på 400 meter.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

#Metoo-rörelsen

LÄS VIDARE

Vann SM – firade med att slå till ledare

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Moa Hjelmer

Friidrott

Metoo

Sexualbrott

#Timeout

Våldtäkt