Se upp i backen

SPORTBLADET

Nu har Fredriksson slagit Elofssons rekord i legendariska motlutet

Per Elofssons rekord i mördarbacken i österrikiska Schladming är historia.

I veckan raderades det ut av förre lagkamraten Mathias Fredriksson.

– Jävligt kul. Fysiskt är jag i kanonform, säger han.

Foto: Mördarbacken Per Elofsson hade länge rekordet i den beryktade backen i Schladmin). Nu är det slaget av Mathias Fredriksson som känner sig starkare än på länge.

Slalompisten i Schladming är svenska landslagets testbacke. Ett av momenten är skidgång – uppför världscupsbacken – och där har Per Elofssons haft rekordet. Tills nu.

Mathias Fredriksson avverkade i veckan mördarbacken på 12 minuter och sju sekunder och det är två sekunder snabbare än Per Elofsson.

– Än har det inte delats ut några världscupspoäng, så man ska kanske inte dra allt för stora växlar av tiden. Men visst, jag känner mig starkare än på länge, säger Mathias Fredriksson.

Finska landslaget

Han gjorde testet tillsammans med det finska landslaget – jo, ni läste rätt.

– Magnar (Dalen) är förbundskapten i Finland och han kör exakt samma test med deras åkare. Jag fick helt enkelt följa med och det är jag tacksam för.

Mathias Fredriksson har inte ingått i landslagets träningsgrupp under sommaren.

I stället har han skött säsongsförberedelserna på egen hand.

– Jag tycker inte om landslagets upplägg, det passar inte mig, säger Mathias Fredriksson bestämt.

Tror du inte på förbundskapten Inge Bråtens idéer?

– Nej, jag gör det som jag själv anser vara bäst. Bland annat har jag varit mycket mer på snö än övriga landslagsåkare. Dessutom har jag inte kört några höghöjdsläger.

Kommer du att ingå i landslagstruppen senare?

– Absolut, när säsongen börjar är jag tillbaka. Det här upplägget har passat mig perfekt under sommaren och hösten, men när världscupen väl drar igång blir allt som vanligt igen.

I juni blev Mathias Fredriksson pappa till lilla Filip och det är en annan anledning till att världscupsvinnaren från 2003 valt att gå sina egna vägar.

Inga resdagar

– Det har blivit lite annorlunda, helt klart. När man är borta händer det så otroligt mycket på hemmaplan. Visst är det jobbigt att vara ifrån honom, men det fungerar, speciellt med det här upplägget, säger Mathias Fredriksson.

– I sommar hade jag till exempel nästan inga resdagar.

Mathias Fredriksson säger sig ha haft sin bästa försäsong på flera år och skruvar nu upp målsättningen.

– I flera år har det strulat med träningen, men nu är jag fysiskt väldigt långt framme. Det är inget kvitto på att det kommer att gå bra i vinter, men det är i alla fall en bra början, säger Mathias Fredriksson.

– Jag siktar på att vinna den totala världscupen och så hägrar medaljer i VM, förstås.

Att slå Per Elofssons rekord i mördarbacken ger en fingervisning om vad som väntar i vinter. Ja, egentligen säger det allt.

Därför tränar Mathias Fredriksson på egen hand

ARTIKELN HANDLAR OM