Borg-mästaren

SPORTBLADET

McEnroe på plats för Stockholm Open: Björn är den störste

Foto: Seger i sikte Vinst, John McEnroe har inte kommit för något annat. Jo, förresten, för att hälsa på sin gamle vän och ärkemotståndare Björn Borg. ”Jag ska ringa honom och fråga när vi kan ses”, sa han i en exklusiv intervju med Sportbladet i går.

Håll i karafferna.

John McEnroe har landat i Stockholm.

Sportbladet tog emot den hetlevrade legendaren på Arlanda.

– Jag är här för att vinna, klargör 47-åringen i en exklusiv intervju.

Foto: Träning i går kväll i Stockholm.

Om nyfikenheten på McEnroe är stor inför comebacken i Stockholm Open?

Jovars.

I går morse fick tävlingsledaren Per Hjertquist ett samtal som skiljde sig från mängden.

– När landar han?

Rösten tillhörde Björn Borg, som undrade när hans gamla rival skulle komma till Sverige. Svaret: klockan 11.10. Det var då Malaysia Airlines flight H091 kom från New York. Tjugo minuter senare klev en trött, jet lag-plågad McEnroe ut i ankomsthallen.

– Lite sömn vore skönt. Det är den närmaste planen, säger han till Sportbladet.

McEnroe – som inte har spelat Stockholm Open sedan 1990 – intar centrecourten i morgon för att spela dubbel med Jonas Björkman. De ställs mot ett helsvenskt par, Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Thomas Johansson.

Vinna turneringen

– Jag måste prata med Jonas, försäkra mig om att han ställer upp för mig och vänder sig mot sina kompisar. Jag är inte här för att förlora. Jag har kommit hit med målet att vinna hela turneringen, säger McEnroe.

Varför valde du, precis som i San Jose, att spela med just Björkman?

– Han är en bra dubbelspelare och en trevlig kille. Han vet vad han sysslar med och har mycket erfarenhet. Speciellt här i Sverige är vi en bra mix, men i framtiden – om jag fortsätter att spela – kommer jag förmodligen att spela med yngre spelare.

Han hyllar Björkman, men i hans ögon blir ingen svensk tennisspelare större än – just det – Björn Borg. Rivaliteten mellan de två övergick med åren till vänskap.

Kommer ni att träffas i Stockholm?

– Ja, det hoppas jag. Definitivt. Jag ska ringa honom och fråga när vi kan ses.

ka du även träffa Lennart Bergelin?

– Det är en annan fråga. Det är upp till Björn, men Lennart är en trevlig man.

Är det sant att du ville ha honom som coach när Björn lagt av med tennisen?

– Ett tag tyckte jag att det var en bra idé, men samtidigt kändes det konstigt eftersom han hade tränat Björn. Till slut bestämde jag mig för att inte fråga. Det har jag ångrat ibland. Han hade tagit väl hand om mig.

Du och Björn Borg ska mötas i en veterantävling i Dubai senare i oktober.

– Ja, det stämmer. Det ska bli kul. Vi har inte mötts på länge och har en gemensam historia. Vi kan fortfarande spela hyfsat, men folk kommer nog mest ihåg våra gamla matcher. Första gången jag mötte Björn var här i Stockholm.

Goda tider – nu

– Det var alltid speciellt att spela här, för folket stod verkligen bakom sina spelare, även om jag också kände stödet, säger McEnroe, som vann Stockholm Open fyra gånger på sex försök.

Saknar du den gamla goda tiden?

– Det är goda tider nu också. Visst saknar jag det ibland, men jag har ett bra liv nu också. Jag får hålla på med det jag tycker om, även om det inte är på samma nivå och har samma betydelse som tidigare. Jag kan inte göra samma saker som förr på banan. Det kan vara frustrerande, men samtidigt gör det inte så mycket. I dag har jag andra prioriteringar, som familj och sådant där.

Tack vare rivaliteten mellan dig och Borg är du otroligt stor i Sverige. Tidningarna skriver om John McEnroe, inte om Rafael Nadal eller James Blake.

– Det är trevligt att folk fortfarande kommer ihåg mig lite. Jag vet att folket älskar sin tennis.

Apropå Stockholm Open... Minns du Leif-Åke Nilsson?

– Aaaaaah. Nä, jag vet inte vem han är.

Det var han som dömde din uppmärksammade semifinal mot Anders Järryd 1984.

– Ah, jag kommer inte ihåg någon speciell domare. Alla är lika dåliga, säger John McEnroe.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis