The Jerk: Det gick inte att visa ut honom

Foto: UTSKÄLLD AV SUPERSTJÄRNAN Leif-Åke Nilsson, domaren som var föremålet för John McEnroes utbrott.
SPORTBLADET

Domaren Leif-Åke Nilsson kommer aldrig att glömma skandalscenerna i Stockholm Open 1984.

– Jag kom av mig och glömde bort vilken sida de skulle gå ut på, säger 63-åringen.

Leif-Åke Nilsson, tandläkare med egen praktik i Malmö, blev världskänd den 4 november 1984. Ofrivilligt, bör tilläggas. Om det inte varit för en viss John McEnroe hade svensken förblivit en domare i mängden.

– Answer my question. My question, jerk!!!

Orden – som fälldes i den hetlevrade amerikanens semifinal mot Anders Järryd – ekar fortfarande i Leif-Åkes huvud. McEnroe vann matchen, men förlorade förståndet.

Flera bestraffningar

– McEnroe var i uppenbar obalans under hela turneringen och bar sig dumt åt. Först slog han upp en boll på läktaren, som träffade en åskådare. Då kom första bestraffningen. Sedan slog han en serve som både linjedomaren och jag tyckte var fel. Då frågade han om alla svenska domare är lika bra. Det är inte lätt att svara på en sådan fråga, och jag hade inget svar.

– Då skrek han ”Answer me, jerk” och fick nästa bestraffning. När det sedan blev sidbyte viftade han med racketen så att det skvätte isbitar och vatten framför Svenska tennisförbundets ordförande och den amerikanska ambassadören, berättar Leif-Åke Nilsson.

Leif-Åke Nilsson kallades feg för att han inte skickade McEnroe av banan, men han dömde efter regelverket: varning, poängstraff, gamestraff, matchstraff.

Inget regelstöd

– Då var det fyra steg, inte tre som i dag. Jag hade inte stöd i regelböckerna. Det var bara möjligt om en spelare slår någon på käften, med det här var inte våld. Det ändrades året därpå, då man kunde visa ut en spelare för ett för tennissporten ovärdigt uppträdande, säger Nilsson.

Hur reagerade du personligen?

– Jag var inte ett dugg upprörd. Det är vardagen som domare. För mig var det största problemet att det hände i ett sidbyte. Jag kom av mig och glömde bort vilken sida de skulle gå ut på.

Är det här den största skandalen på en tennisbana?

– Det är inte säkert, men det här fick mycket uppmärksamhet i media eftersom det hände på centrecourten. Kvällen innan dömde jag en match på en sidobana i Kungliga tennishallen. I första set blev (Ilie) Nastase rasande. Han slog sönder racketen och sargen vid domarstolen. Det var egentligen värre, säger Leif-Åke Nilsson.

Svensken, som dömde internationellt i drygt tjugo år och var den förste svenske domaren i Wimbledon, satt i domarstolen när McEnroe för några år sedan spelade veterantennis på Åland. Det blev inget kärt återseende.

– Om han kom ihåg mig? Det är jag hundraprocentigt övertygad om.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis