Guldfest i Fjollträsk

Party i huvudstaden efter sjunde titeln: ”Vi fortsätter i Luleå”

LULEÅKILLAR HAR KUL I STOCKHOLM Plannjas basketspelare firade i natt klubbens sjunde SM-guld. På den undre bilden syns matchhjälten John Rosendahl som kramas med SM-bucklan. I dag vid lunchtid landar guldhjältarna i hemmastaden Luleå. Festen lär fortsätta då för Norrbottens stolthet.
LULEÅKILLAR HAR KUL I STOCKHOLM Plannjas basketspelare firade i natt klubbens sjunde SM-guld. På den undre bilden syns matchhjälten John Rosendahl som kramas med SM-bucklan. I dag vid lunchtid landar guldhjältarna i hemmastaden Luleå. Festen lär fortsätta då för Norrbottens stolthet.

Norrbottens stolthet spelade hem sitt sjunde SM-guld i Fjollträsk. Vid 23-tiden i går kväll tog Plannjas firande ordentlig fart på Quality Hotel intill Globen.

– Det här är fientligt territorium. Vi får ta oss hem till Luleå så fort som möjligt i morgon (läs: i dag), säger matchvinnaren John Rosendahl skämtsamt och höjer champagneglaset i luften.

John Rosendahl var spelaren alla ville prata med efter den sjätte finalmatchen mellan Plannja och 08 Stockholm.

Med fem sekunder kvar att spela satte han ett (det första) av sina två straffkast och såg till att Plannja kunde vinna med 65–66 i Fryshuset.

Ett välregisserat drama.

– Det var ett krig därute. Det var kamp om varje poäng, säger Rosendahl i glädjeyran efteråt.

Hur nervös var du inför det första straffkastet?

– Jag kände mig väldigt cool.

”Basketpropaganda”

Plannjas coach David Visscher var imponerad av kvalitén på matchen.

– Det var basketpropaganda. Jag har stor respekt för 08 Stockholm som går en ljus framtid till mötes, säger Visscher en kort stund efter matchen.

Ett par timmar senare var spelarna på plats på Quality Hotel precis utanför Globen.

– Just nu är jag ganska tom i huvudet. Jag har nog inte fattat det riktigt än, säger Rosendahl till Sportbladet i samband med guld­firandet.

”Genuint glad”

Att det sjunde SM-guldet fick firas i Stockholm – eller Fjollträsk för att använda det skämtsamt nedsättande uttrycket från bland annat Norrbotten – var inget drömscenario.

– Nej, men det blir en bra fest hemma i Luleå också. Jag är genuint glad, säger John Rosendahl som varit med på Plannjas samtliga guldresor.

Håkan Larsson och Fred Drains är två andra spelare som njöt av segerns sötma i ”fiendeland” efteråt.

– Det spelar egentligen ingen roll att vi spelade den slutliga finalmatchen här. Bara vi fick det där guldet, säger Håkan Larsson.

Till Luleå i dag

Fred Drains var strålande glad på hotellet.

– Jag är exalterad. Det här är väldigt stort, säger amerikanen som nu har vunnit två SM-guld med Plannja.

Party i kväll?

– Party i kväll!

När går du till sängs?

– När solen går upp, svarar Drains och skrattar.

Plannja lyfter från Arlanda klockan 11.00 i dag och landar i Luleå klockan 12.15.

Martin Andersson

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN