Imponerande – nu har City allvarligt häng på toppen igen

SPORTBLADET

MANCHESTER. Hela veckan har alla snackat om dagens supersöndag med matcherna Liverpool-Manchester United och Arsenal–Chelsea.

Men förrätten var inte dum den heller, eller hur?

4–2 för Manchester City mot Bolton, 5–3 för Wigan mot Blackburn... det var målrikt och kul och bra spel på många håll och det kändes som en superlördag – rent underhållningsmässigt.

För alla svenskar som börjat följa Man City lite närmare blev det förstås en rolig eftermiddag framför tv:n.

City vände 1–2 i paus till seger och Svennis tog sin nionde raka hemma med hjälp av lite lagom flyt...och nu är de ljusblå bland de fyra första i tabellen igen.

Såvida inte Liverpool vinner mot Manchester United i dag stannar Svennis gäng där, åtminstone till Pool spelat sin hängmatch. Och hur det än går i Grand Slam Sunday har City fått allvarligt häng på toppen igen.

Det är märkvärdigt det som sker.

Den lustiga cocktail som Svennis blandat ihop på Eastlands fascinerar allt fler fotbollsintresserade, inte minst i Sverige.

Jag förstår min kompis Luvan, en fanatisk AIK:are som gillar Arsenal, och som i veckan sa:

– Vem fan har nånsin brytt sig om Manchester City? Nu sitter man plötsligt och håller tummarna för dom.

Så fungerar det. Det var rätt många som var helsålda på Celtic också när Henke, Mjällby och Hedman spelade där. Celtic tycks inte vara lika hett i Sverige nu.

Givetvis avgjorde Vassel

Det är självklart imponerande det som sker i den blå delen av Manchester. Men be mig inte förklara hur Svennis bär sig åt. Han har emellanåt ett rent otroligt flyt med omständigheterna.

Häromdagen utsåg jag trion Darius Vassell, Emile Mpenza och Nicky Hunt till Premier Leagues sämsta spelare (många har mejlat och vill ha in Wigans Titus Bramble där) och det var givetvis ur en högst personlig synvinkel.

Lustigt nog hade jag det tveksamma nöjet att skåda alla tre på City of Manchester Stadium i går, och GIVETVIS blev en av dem hjälte.

Den ständigt löpande Vassell, outtröttlig i sitt struttande upp och ner, fick boll på boll serverad på guldbricka och hade fritt fram på högerkanten före paus, men oftast snubblade han på sina egna hälar och for med näsan i gräset. Det var bedrövligt att se.

Så naturligtvis var det Vassell som elegant skarvade in 3–2 för City, utsågs till matchens lirare av nån sponsor och hyllades av Svennis efteråt:

– Darius var helt fantastisk!

Vilket ohyggligt skitsnack.

Det lät som det gamla svenska hockeytränar-tricket att berömma nån för att lura pressen att skriva positivt – så att spelaren i fråga får större självförtroende.

Darius MÅSTE bytas ut

Det blir säkert tjusiga rubriker i Manchester Evening News.

Men det går jag inte på. Jag har varit sportjournalist längre än vad Sven-Göran Eriksson varit fotbollstränare och har jävlar-i-mig rätt att ha en åsikt, så jag skriver vad mina ögon ser:

Darius Vassell är för dålig och måste bytas ut om Manchester City vill vara med och slåss bland de stora.

Kan bara beklaga, Freddie!

Hur som helst:

Det var en härlig fotbollslördag, och hur ofta ser man matcher som den mellan Wigan och Blackburn?

Wigan gör 3–0, Blackburn missar en straff och får en man utvisad, kvitterar ändå till 3–3, Wigans jätte Emile Heskey blir utburen på bår...varpå Wigan vinner med 5–3.

Två tremålsskyttar i samma match: Wigans Marcus Bent och Blackburns Roque Santa Claus. Förlåt, Santa Cruz.

För övrigt:

Nån gång i framtiden kommer kanske Fredrik Ljungberg att förbanna den miss han gjorde i friläget mot Evertons Tim Howard i går. Mål där och hans status hade höjts igen.

Nu, efter hemmaförlusten mot formstarka Everton (0–2), kan man bara beklaga Freddie.

Som om det inte vore nog kom ju Beckham med sina kalsongbilder lagom till jul. Det var nog ett saftigt paket Ljungberg inte ville ha.

ARTIKELN HANDLAR OM