”Holm har hjälpt mig”

SPORTBLADET

Kalla hyllar höjdhopparen efter sina framgångar i Tour de Ski: ”Hans tankar har varit nyttiga”

En idrottspsykolog i Östersund och höjdhopparen Stefan Holm.

Så förklarar stjärnskottet Charlotte Kalla sin mentala styrka.

– Holms tankar kring sitt idrottande har varit nyttiga för mig, säger hon till Sportbladet.

Foto: Stefan Holm har skrivit en bok som ska hjälpa andra idrottare med deras karriärer. Charlotte Kalla har läst på.

Charlotte Kalla var en skidlängd från att ta sin första världscupsseger när hon blev tvåa i Tour de Skis jaktart över tio kilometer fri stil i tjeckiska Nove Mesto. Hon gick ut som sjua, men var i kapp täten redan efter två kilometer och 500 meter före mål ledde 21-åringen loppet med fem sekunder.

Då kom norska superstjärnan Marit Björgen och Charlotte Kalla fick ge sig.

– Jag hade krafter kvar, men när jag hörde att Marit plötsligt var i rygg på mig tappade jag tekniken. Jag blev stressad av att ha henne jagande, säger Charlotte Kalla.

Mentala intressant

I mål var hon slagen med futtiga 0,2 sekunder och besviken.

– Det var ju så nära, men när jag väl förstod var jag ställt till med blev jag glad. Det här var nog ett av mina bästa lopp i karriären, säger Charlotte Kalla.

Det var – i vilket fall som helst – hennes bästa världscupplacering och efter två dagars tävlande i Tour de Ski ligger hon tvåa efter Marit Björgen.

– Det ser otroligt bra ut, men det handlar om åtta tävlingar på tio dagar och jag har aldrig tävlat så mycket, säger Charlotte Kalla.

– Vi får väl se hur kroppen reagerar.

Charlotte Kalla har tagit ytterligare ett kliv i utveckling och framgångarna tackar hon bland andra höjdhopparen Stefan Holm för.

– Den mentala biten är intressant. Jag köpte hans bok och det var otroligt nyttigt att få en inblick i en annan idrottares liv. Han förklarade det så bra.

Holm – ett fan av längdåkning

I höst har Charlotte Kalla gått vidare och tagit hjälp av idrottspsykologen Lina Johansson för att få ut maximalt ur sin åkning.

– Vi träffas då jag är hemma och jag tror absolut att man tjänar på att jobba med det mentala, säger Charlotte Kalla.

Höjdhopparen Stefan Holm är ett fan av längdskidåkning och blir glad när han får höra att stjärnskottet Charlotte Kalla gillar boken.

– Absolut, det är ju det som är tanken. Jag och idrottspsykologen Christian Augustsson skrev boken för att kunna hjälpa andra aktiva med karriären. Jag började jobba med honom redan 1999 och vi har en bred erfarenhet, säger Stefan Holm.

I dag fortsätter Tour de Ski med damernas sprint och Charlotte Kalla kan mycket väl slå till igen.

Ingen skulle bli förvånad.

ARTIKELN HANDLAR OM