Rekord och EM-guld

SPORTBLADET

Josefin Lillhage tog sensationellt EM-guld

Stefan Nystrand och Therese Alshammar är givna svenska OS-hopp i bassängen.

Här är en påminnelse om att det finns ytterligare ett svenskt namn:

– Det här var väldigt skönt, sade Josefin Lillhage efter EM-guldet på 200 meter fritt.

Hon kunde ha lagt till en aning oväntat, i alla fall för alla fransmän på plats vid kortbane-EM i Debrecen och framförallt för Laure Manaudou. Det är hon som är hela Frankrikes simstjärna och var självskriven att plocka hem guldet i söndagens final – precis som i långbane-VM i våras.

Det var bara ett problem. Mellan henne och medaljen kom en Askimtjej och blåste om på de sista 50 meterna och till slut skilde hela sex tiondelar mellan Lillhage och tvåan Manaudou.

Svenskt rekord

För Lillhage var det karriärens tredje EM-guld i kort bana på just 200 meter men det här guldet rankade hon allra högst. Det fanns det flera anledningar till:

Tiden 1.53,55 var inte bara en putsning av hennes egna svenska rekord utan också den tredje snabbaste någonsin i världen.

Dessutom fick hon besegra just Manaudou, vilket gav extra förhoppningar inför framtiden.

– Hon är verkligen en bra simmare och en konkurrent så just att få slå av henne... jag har ju aldrig gjort det i lång bana men nu har jag lyckats med det i kort bana och det var skönt.

För fransyskan såg ut att ge det hela en förväntad utgång när hon var snabbast på de första 100 meterna. Efter halva loppet låg Lillhage knappt fyra tiondelar efter men vid vändningen vid 150 meter hade avståndet krympt till åtta hundradelar.

– Jag ville ge henne en fight och försöka hänga på men samtidigt inte stressa utan få in rätt rytm och vara väldigt avslappnad i min simning de första 100 meterna för att sedan jobba på slutet.

OS-hopp

Det gjorde hon också utmärkt och på de sista 50 meterna hade Manaudou inget att sätta emot.

Efteråt var hennes besvikelse lika tydlig som Lillhages glädje. Söndagens utgång gör också vägen till OS nästa år mycket intressant. Kort bana är något helt annat än 50-metersbassängen och det krävs ännu mer styrka och uthållighet från Lillhages sida för att hon ska kunna utmana fransyskan även i Peking. Ingen kan dock ta i från Lillhage att hon haft en imponerande utveckling i bassängen de senaste åren.

– 2007 har varit ett bra år för mig, jag fick sätta personligt rekord på 200 meter fritt i VM i Melbourne och det här är ju en perfekt avslutning. Jag

Hanna Westrin slutade fyra i EM-finalen på 100 meter bröstsim. Den blott 16-årige svenskan simmade på tiden 1.07,44 och var sju tiondelar från bronset.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning