Skriker av smärta

SPORTBLADET

Anjas konkurrent vred knät ur led i skandaltävling: ”Det ska inte få hända”

ASPEN. Störtloppet i Aspen slutade med skandalscener.

Åkare som vägrade delta, hård kritik mot arrangörerna – och våldsamma krascher.

– Sådant här ska inte få hända, säger Anja Pärson.

Foto: Barthet stannar till slut i skyddsnätet. När hon tittar ner ser hon sitt vridna knä och brister ut i ett hjärtskärande vrål – som sänds ut direkt i högtalarna på området. Efter kraschen beslutar tävlingsledningen att bryta för dagen.

På grund av det kraftiga snöovädret under fredagen var det länge oklart om det skulle bli något störtlopp i Aspen, Colorado.

Efter ett kort uppehåll började det i går återigen snöa, strax innan start. Trots det fick åkarna beskedet att tävlingen skulle genomföras.

– Det var väldigt många skeptiska miner innan tävlingen, säger Anja Pärson.

Och det med all rätt.

Allvarlig knäskada

Fransyskan Anne-Sophie Barthet var en av åkarna som fastnade i lössnön och kraschade våldsamt. Barthets smärtfyllda skrik sändes rätt ut i högtalarsystemet och hon fördes till sjukhus med en allvarlig knäskada.

Dessförinnan hade Österrikes Alexandra Meissnitzer också kraschat.

– Det var vid trejde käppen och det var en halvmeter lössnö. Helt plötsligt tar det tag och hon faller. Sådant ska inte få hända, säger Anja Pärson.

– Ibland brukar tävlingarna starta och så verkar man vänta tills ett antal har kraschat innan man bryter. Det hade kunnat hända ännu mer.

Meissnitzers krasch – och de dåliga förhållandena – gjorde att hennes landsmaninna Nicole Hosp omedelbart strök sig själv från tävlingen.

”Var svårt”

Efter Barthets olycka var det flera åkare som hoppade av tävlingen, däribland Jessica Lindell-Vikarby och Kajsa Kling.

Anja Pärson åkte dock och slutade på en 18:e plats.

– Det var svårt. På vissa ställen var det stora snöhögar. Det är svårt att säga om vi skulle ha åkt. Man kanske inte ska dela ut världscupspoäng efter en sådan här dag.

– Jag tror inte att hon vågade pusha sig. Och det är ju fler tävlingar den här säsongen. Åker man över gränsen kan det bli den sista. Det är läskigt när det blir så här, säger tränaren Micke Ljunglind.

Nike Bent – som kom på en 29:e plats – var också kritisk.

– Jag hörde när hon (Barthet) tjöt. När det ser ut så här är det sådana olyckor man kan förvänta sig.

Kanadensiskan Britt Janyk vann tävlingen, före Österrikes Marlies Schild och Renate Götschl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint