Kammerling slog storfavoriten

SPORTBLADET

Tog tillbaka EM-titeln på 50 m fjäril

Det var karriärens sjunde EM-guld på just 50 meter fjäril.

Lika med en axelryckning för Anna-Karin Kammerling?

Inte alls.

– Det är fantastiskt roligt att kunna vinna nu när allt fokus är borttaget just från den här grenen.

50 meter fjäril i kort bana och Anna-Karin Kammerling har alltid varit en självklar kombination. På de åtta senaste mästerskapen i kort bana hade hon tagit sex guld.

Det gjorde hon även på fredagskvällen.

Men den här guldmedaljen får en särskild plats i samlingen hemma i Sundsvall:

Tiden 25,70 – fyra hundradelar före tvåan Inge Dekker, Holland – var den femte bästa någonsin. Kammerling själv har världsrekordet från 2005 med 25,33.

Resultatet kommer när hon lagt bort satsningen från 50 meter fjäril som saknas på OS-programmet för att i stället satsa på frisimmet.

– Jag är jätteglad över att jag gjorde 25,7 och framförallt att ha lite stolpe in, sade hon.

Misslyckad OS-satsning

För guldet har kommit efter en hel del letande för Kammerling. Satsningen mot OS i Aten för snart fyra år sedan blev misslyckad. Vid VM i lång bana i Melbourne hittade hon inte riktigt de svar hon ville ha och tog i stället ett avbrott från simningen.

Väl tillbaka valde hon precis som så många andra svenska simmare att testa höghöjdsträning.

– Under tio års simmande hade jag inte haft något längre uppehåll och nu såg jag en möjlighet att göra det. Sedan är det ju så att jag och Hasse (tränaren Bergqvist) har provat ganska mycket tidigare. Höjhöjdsläger har funnits inom idrotten men kanske inte inom svensk simning.

– Många har varit väldigt positiva till det om det kan man inte blunda för så det kändes självklart att prova.

Hon var på ett läger under hösten och kommer efter EM i Ungern att tillsammans med övriga simmare i landslaget åka ut på ytterligare höghöjdsläger inför OS.

– Jag har höjt min uthållighet. Sedan är det här jag älskar med simningen, att hitta något nytt och som man får ett positivt utfall. Just nu känns det jätteroligt med simningen.

Fredagen började dock med en chock, i försöken visade resultattavlan fel och Kammerling hade tiden 27,12.

Tidig shock

– Då blev jag chockad och tänkte ”är jag på väg att missa semifinalen?”

Tiden korrigerades och sedan gick allting betydligt bättre. I finalen låg hon inledningsvis efter Dekker men kunde spurta sig förbi holländskan till seger med fyra hundradelars marginal. Strax därefter var Kammerling med och simmade hem en bronsmedalj, då på 4x50 meter fritt.

Claire Hedenskog på förstasträckan växlade över till Kammerling som förde upp Sverige från en femte till tredje plats. Den kunde sedan Josefin Lillhage och slutligen Magdalena Kuras bevaka. Mot segrande Holland på nya världsrekordtiden 1.34,82 fanns inget att göra, däremot var bara svenskorna sju hundradelar bakom Tyskland (1.36,42).

– Jag hade 23,9, så snabbt har jag aldrig simmat i en lag.

Det lovar gott inför söndagens individuella lopp på 50 meter.

De svenska damerna nöjde sig inte med individuella medaljer. Det blev brons även på 4x50 meter frisim. Claire Hedenskog, Anna-Karin Kammerling, Josefin Lillhage och Magdalena Kuras simmade på 1.36,81.

Holland vann på nya världsrekordtiden 1.34,82 och Tyskland tog silver.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning