MOTORLISTAN

SPORTBLADET

1 Nelsinho Piquet

Pappa har tre VM-guld i F1 och nu gör Nelsinho debut hos Renault. Han var tvåa efter Lewis Hamilton i GP2 2006 och anses vara en enorm talang. Kan han göra det som Lewis Hamilton gjorde i fjol - peta ner Fernando Alonso från teamets förstaplats. En spännande saga kan ha sin början, premiär 16 mars 2008.

2 Nico Rosberg

Nästa världsmästarson som redan kört F1 ett tag har skrivit på ett nytt kontrakt för Williams. Men enligt Sport Bild har tysken en klausul i kontraktet som gör att han kan gå till Mercedes efter bara ett år – om det inte är så att Williams slutar bland de tre första i konstruktörs-VM och det lär knappast hända.

3 Mattias Ekström

Race of Champions avgörs på Wembley den 16 december och svensken är regerande mästare. Den här gången ställs han mot förare som Michael Shcumacher, Marcus Grönholm och Sébastien Bourdais. Det blir en spännande kamp som visas på Eurosport med start kl 18.00.

4 Alex Zanardi

Den benamputerade racerföraren var så snabb när han körde New York Maraton med en armcykel att Italiens paralympiska kommitté vill att han ska köra distansen vid paralympics i Peking 2008.

– Ju mer jag funderar på det, desto mer sugen blir jag, säger han till Indianapolis Star.

5 Fernando Alonso

Så var det klart. Den dubble F1-mästaren vänder tillbaka till Renault. Han har skrivit ett tvåårskonrakt och värt över 500 miljoner kronor. Stallet har ökat sin budget med runt 190 miljoner kronor och satsar på att vara med i toppstriden igen.

6 Thed Björk

Mästaren från 2006 och Tomas Enström ingår i Hondas stora STCC-satsning 2008. De ska köra varsin Honda Accord Euro R FIA Super 2000 och målet är att ta hem mästartiteln.

7 ”LillLövis”

Stefan Johansson ska köra Speedcarseries i vinter, där möter han bland annat Mattias Lauda, son till världsmästaren Niki, Jean Alesi och Johnny Herbert.

8 Citroën C4 WRC

Sebastien Loeb tog hem titeln direkt med den nya bilen och 2008 ska två debutanter ratta samma modell i sina privatteam. Det är estländaren Urmo Aava som kört JVM mot bland annat PG Andersson och som planerar tio WRC-lopp, samt sydafrikanen Conrad Rautenbach som vill köra samtliga 15 lopp. Allt enligt motorsporttotal.

9 Ferrari

Stallet har sedan någon vecka en ny simulator som enligt uppgifter är överlägsen alla andra. Även Red Bull arbetar på en ny simulator.

10 JP Montoya

Han är en av åtta Ganassiförare som ska försöka försvara titeln Daytonas 24-timmars. Chip Ganassi upp med två bilar och stallet satsar på att bli det första som vinner tävlingen tre år i rad.

MOTORSTOPP

McLaren-Mercedes

I ett offentligt brev har nu McLaren bett om ursäkt för den roll de spelat i spionskandalen och för att det var fler som hade vetskap om Ferraridokumenten än vad som tidigare sagts. Detta gör att FIAs president Max Mosley nu antyder att man ställer in den pågående utredningen eftersom de bett om ursäkt.

ARTIKELN HANDLAR OM