Svenskt fiasko i EM-kvalet

SPORTBLADET

Fick stryk av Estland: En stor besvikelse

Foto: Depp, depp, depp efter Sveriges förlust mot Estland

Det skulle bli starten på en svår resa mot EM och klivet in i Europaeliten. Istället blev det ett steg ut mot stupet.

– En stor besvikelse, sade Fredrik Jönzén efter 50–57-förlusten mot Estland.

Det var den enklaste matchen på pappret och skulle ge självförtroende inför de tuffa matcherna mot Makedonien. Men efter ett katastrofalt skytte och offensivt spel förlorade Sverige

och riskerar plötsligt att bli sist i gruppen och tvingas kvala för att stanna i basket-EM:s högstadivision.

En av lagets rutinerade spelare, Fredrik Jönzén, försökte ändå hålla modet uppe.

– Det är tre matcher kvar och nu är allt fokus på Makedonien borta, sade Jönzén.

Men besvikelsen lyste igenom i Uppsalasonens ögon.

– Vi spelar långt under vår kapacitet och vi hade väldigt svårt att sätta skotten. Det såg stressat ut på planen, sade han.

Att de svenska basketherrarna bara gör 50 poäng är anmärkningsvärt och vad Jönzén kan minnas har det aldrig hänt under hans 100 landskamper.

– Nej, inte vad jag vet. Vi är ju kvar i matchen tack vare att vårt försvar är så bra.

Matchat för lite

Förbundskaptenen Kostas Flevarakis har gjort underverk förr, men uppgiften som han och de svenska spelarna nu står inför ser otroligt svår ut.

En del av förklaringen till förlusten lägger Flevarakis på att laget inte har fått några träningsmatcher på hemmaplan inför det viktiga kvalet.

– Det hade vi behövt, sade han besviket.

Kanske hade det katastrofala skyttet kunnat bättras en aning med fler matcher i den varma hallen. Men fyra trepoängare på 26 försök går ändå inte att försvara.

”Svensk” est i huvudroll

För Estland blev det en drömstart och huvudfiguren i bortalaget har faktiskt svensk anknytning. Martin Mürsepp med meriter från NBA i USA gjorde 13 poäng.

– Vi trodde de skulle spela snabbare, men de kanske hindrades av hettan i hallen, sade Mürsepp, som under början av sin karriär spelade för Alvik.

Ettan i gruppen med Sverige, Estland och Makedonien går vidare till ett sista kval tillsammans med de två övriga gruppettorna.

De sist placerade i respektive grupp gör upp om en plats för att stanna i EM:s högstadivision. Ett av de lagen kan mycket väl bli Sverige.

Lars Frank/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket