Ärlig och mänsklig

SPORTBLADET

Johan Flinck: Men Lind är inte Gunde

OTEPÄÄ

Björn Lind har ända sedan de dubbla OS-gulden sagt att han inte har något gemensamt med Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan.

Precis.

Det är därför Lind nu är nära att petas från sprinten i VM – mindre än ett år efter de två OS-gulden.

Det började redan minuterna efter att Björn Lind hade vunnit sitt andra OS-guld. Han hade då tagit sig in i ett exklusivt sällskap som den fjärde svenske skidåkaren efter Sixten Jernberg, Thomas Wassberg och Gunde Svan att ta två guld i samma OS.

– Men jag har ingenting gemensamt med dem, svarade Lind omedelbart.

När jag träffade Lind i början av juli utvecklade han sitt svar:

– De var så oerhört extrema och insnöade på sin sport. Det är klart man måste satsa allt och vara seriös, men det finns så mycket annat som är roligt här i livet.

Inte samma hunger

I slutet av september träffade jag Lind igen i Seiser-Alm och han erkände att han inte kände samma hunger som året innan då OS var ”en extra morot”.

Han sa också att han inte förändrat något i sin träning.

– Jag försöker träna likadant som i fjol.

Lind var alltså inte intresserad av att utveckla sin träning; att utvecklas överhuvudtaget kändes det som.

Träningen har gett två OS-guld men övriga världseliten skulle ju naturligtvis fortsätta utvecklas med målsättningen att jaga ifatt den nya sprintkungen.

– Det är inte så svårt att bli bäst, det svåra är att hålla sig kvar däruppe; att vara den jagade, säger Marie över en bra italiensk middag i estniska Tartu.

Hon är på plats som Radiosportens expertkommentator och är det något Marie är expert på så är det vad som driver en människa som tagit två OS-guld att hålla sig kvar på toppen, hantera att vara den jagade och finna nya utmaningar.

Kan inte klandra honom

Marie har levt med Gunde Svan sen de båda gick på skidgymnasiet. Gunde tog sina första dubbla OS-guld redan som 21-åring och fortsatte sedan dominera skidvärlden resten av 1980-talet.

Gunde drevs av att se hur bra han kunde bli, att utveckla sig själv och sporten, berättar Marie.

Björn Lind verkar sakna den drivkraften.

Jag klandrar inte honom. De flesta av oss är mer Lind än Svan. Det är Lind som är mänsklig när han inser att inget kan toppa två OS-guld i cv:et.

Visst har Lind varit sjukdomsdrabbad i vinter men det mest dramatiska raset i skidvärlden just nu beror inte på att han tränat likadant som i fjol utan snarare att han inte ens tränat lika mycket och lika bra som i fjol.

Björn erkände också för förbundskapten Bråten tidigt på säsongen:

– Jag kommer inte att vara bättre i år men några enstaka gånger ska jag ska försöka komma upp i standarden jag hade i OS.

Ärligt, mänskligt...men inte så mycket ”Gunde Svan”.

Se även:

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM