TV4 är Lagrells förlängda arm

SPORTBLADET

Ecuavisa, Teleamazonas och RTS går inte att se i Europa och signalen från Al Jazira Sport 2 var usel.

Så det fick bli Förbundskanalen, för kvällen maskerad till TV4 Plus.

För efter att TV4 ror i samma båt som Svenska Fotbollförbundet har kanalen blivit just Förbundskanalen.

Några av er har kanske missat Robert Lauls avslöjande i Sportbladet, att TV4 bjudit in Fotbollförbundet för att medverka i den redaktionella utformningen av den svenska fotbollsbevakningen.

Tänk om det gällt politik, att de politiska partierna skulle få vara med och utforma exempelvis valbevakningen. Den tanken går inte ens att tänka, men när det gäller sport kan TV4 med en axelryckning skrota alla journalistiska hedersbegrepp. Att TV4 blir marionetter tlll Lars-Åke Lagrell anses av sportchefen Hans Pekkari inte ens vara värt en kommentar.

Matchen då? Ja inte fick vi tittare mycket hjälp av Ola Wenström. Ett okänt svensk lag, ett ännu okändare ecuadorianskt, det kräver att kommentatorn initialt måste hjälpa oss identifiera spelarna. Analysen får komma senare. Men här kommer den efter sex minuter när Pontus Kåmark yttrat ett bevingat ”det hjälper inte att vara bra på träning” och då har redan Ola Wenströms svada punkterat intresset. En svada som gjorde att han ”glömde” bort att nämna namnen på alla ecudorianska spelare.

Sport används som vanligt som lockbete när ny tv-teknik lanseras. Elitserien i ishockey sänds också i HDTV-formatet, snart också en del Premier League-matcher. Glädjande nog sänds de i högsta HD-upplösningen 1 080i.

Men för tittaren är det en dyr affär. Räkna med minst 25 000 kronor för en HDTV i den standarden.

Än så länge sänder bara satellitdistributören Canal Digital. Viasat börjar sända i mars, med en sportkanal som i början bara kan ses i Danmark. Kul med stort utbud, javisst, men vad alla glömmer att berätta är att Canal Digital och Viasat har olika kodningsystem och det finns ingen HDTV-satellitmottagare som klarar båda.

Frank Östergren