Jag är säker på att Rafas Liverpool reser sig – igen

SPORTBLADET

LONDON. In Rafa We Trust, hävdar många av Liverpools supportrar.

Själv litar jag nog mer på Tant Raffa (Grynet Molvig i raff-set, om ni minns det programmet).

Så håll i er nu:

Liverpool går vidare i kväll, Liverpool kan nå en ny final i Champions League – trots den märklige Rafael Benitez.

Ni kommer att finna den här krönikan motsägesefull och laddad med paradoxer, men hur ska man annars närma sig ett lag och en manager som ÄR en enda stor paradox?

• Liverpool kan förlora mot Besiktas med 2–1 och sen slå samma lag med 8–0.

• Liverpool kan göra 25–1 på fem matcher och plötsligt förlora mot Reading med 3–1.

• Liverpool kan vara i det närmaste utslaget från Champions League, vakna från de döda, göra mirakulösa upphämtningar – och vinna hela skiten. Som bekant.

• Liverpool har en manager som kan vila de bästa spelarna i ligamatcher som måste vinnas och i stället slänga in dem i Carling Cup.

• Liverpool har dessutom en manager som kan köpa en spelare (Fernando Torres) för 350 miljoner kronor – mer än hela Readings lag! – och ha mage att kräva större resurser från ägarna.

Jag skulle kunna fortsätta så där ett tag till.

Poängen är ändå att varken du eller jag vet vilket Liverpool som kommer att uppenbara sig i Marseille i kväll.

De kommer att resa sig på nio – igen

Det lite vilsna, osäkra manskap – otryggt i ovana positioner – som inledde Champions League så svagt?

Eller den röda maskin som any-given-day bara kör över allting i dess väg, inspirerat, hungrigt, pådrivet av en magnifik kapten Gerrard?

Omöjligt att förespå.

Jag får banne mig lita till den intiution (nja, tur, då) som gjort att jag alltid tippat rätt tidigare när Liverpool befunnit sig i liknande situationer:

De röda tar den seger som behövs mot Marseille.

I den knallhårda grupp A kan alla fyra lagen gå vidare inför sista omgången, men jag tror det blir Porto och Liverpool.

Rafas Reds har visat enastående stake tidigare i såna här situationer då laget tvingats resa sig på nio. Jag är säker på att det kommer att ske igen. No way att Marseille kan komma undan med oavgjort eller ett vackert långskott i krysset som senast.

Benitez har trollat sig ur såna här lägen förr, ändå är jag övertygad om att Rafa – och här kommer en motsägelse igen – är sitt eget lags största fiende ikväll.

Mannen har så skruvade idéer ibland att det blir ett slags ”övertänk” som gör mer skada än nytta. Allt han kan göra enkelt föredrar han att göra svårt.

När Liverpool gick fram som en ångvält i ligan (åh, så gärna Pools fans vill vinna den igen!) ändrade han till 4-3-3 mot Reading, det gav ingen bredd eller ytterspel alls och tillät Readings Hunt och Convey få stort svängrum.

INTE smart.

Jag vill minnas att Liverpool slog Newcastle med ett liknande system, men den här gången såg anfallstrion Voronin-Torres-Crouch ut som om den just träffats för första gången.

Om de går vidare kan allt hända

Jag vill inte gå så långt som Stan ”The Man” Collymore gör i sin krönika i Daily Mirror, där han skriver att ”det var ett av de största taktiska misstag jag nånsin sett av en känd manager”, men jag står ändå frågande inför Benitez tankebanor.

När spanjoren sen plockade storstjärnor som Gerrard, Torres och Jamie Callagher av banan mot Reading – med motiveringen att poängen redan var förlorade – retade han upp många röda fans som faktiskt tycker att man ska fightas till slutsignalen går.

INTE smart, det heller.

Så om jag nu har fel, om Liverpool missar att gå vidare från gruppen, vad väntar då Rafael Benitez?

Sparken, säger några. De amerikanska ägarna Hicks och Gillett är på inflygning till Europa och antas inte acceptera en motgång av den typen.

The Sun, tidningen som inte ens får nämnas vid namn av Liverpools fans, påstod i går att Jürgen Klinsmann står på tur att ta vid efter Benitez.

Jag upptäckte emellertid att det var Schakalen som skrivit artikeln och då var det bara att lägga ner de spekulationerna.

Att Rafas framtid – och trovärdighet som manager – står på spel i kväll är ändå ingen vild gissning.

Men om Liverpool vinner och går vidare?

Då visar historien (och fotbollens psykologi) att allt kan hända. Då kan Rafa stå där som en vinnare av alltihop igen – lik förbannat.

Tant Raffa är fortfarande mitt förstaval, men om farbror Rafa reder ut det här växer han i aktning.

ARTIKELN HANDLAR OM