Revanschen

SPORTBLADET

Petades från landslaget – i går var Emil Jönsson bäste svensk

Emil Jönsson ratades av landslagsledningen för ett halvår sedan, förpassades till u-laget och fick inget träningsbidrag.

I går fick han sin revansch med andraplatsen i Kuusamo.

– Skönt att visa var man hör hemma, säger han.

Emil i Lönneberga åkte ut i snickarboa.

Emil från Årsunda åkte ner i u-landslaget.

22-årige Emil Jönsson debutsäsong i världscupen i fjol slutade med att han blev Sveriges klart bäste och världens tredje bäste sprinter.

Men när landslagstrupperna togs ut till denna säsong i maj ratades sensationen Jönsson, som också tog sig till final i VM-debuten, av landslagsledningen och sattes i utvecklingslandslaget.

– Jag har inte fått någon förklaring, sa en besviken Jönsson då.

Gick miste om stöd

Petningen innebar också att han gick miste om det stöd, kallat träningsbidrag, förbundet ger till sina a-landslagsåkare. Bidraget ligger enligt Sportbladets källor på 75 000 kronor. Det är viktiga pengar för en längdåkare, inte minst om man nyss debuterat i världscupen.

Men när bröderna Fredriksson, Björn Lind och Anders Södergren hoppade av landslaget i slutet av augusti och bildade Team Mekonomen blev det plats för Jönsson, som kom med i a-laget i september.

Men petningen innebar att han förlorade knappt hälften av träningsbidraget.

– Jag har fått bidrag för de månader jag varit med i a-laget, men jag är inte bitter, säger han.

Noterbart är att Team Mekonomen-åkarna förhandlade sig till fullt träningsbidrag trots att de inte var med i landslaget under hela försäsongen.

”Skönt att visa var man hör hemma”

Två av dem, Thobias Fredriksson (ut i kvarten) och Björn Lind (föll i semin), slog Jönsson i går i finska Kuusamos sprint när han visade landslagsledningen hur fel de haft.

– Det var skönt att visa var man hör hemma, säger han.

Jönsson trivs i Kuusamo. Det var här han slog igenom för ett år sedan med en finalplats i sprinten.

– Det är en tuff, rejäl bana med mycket uppför på slutet där man får slita. Jag njuter av att få pressa kroppen allt jag har.

Jönsson fick med sig Mats Larsson på pallen, där norrmannen Johan Kjölstad tronade högst upp.

ARTIKELN HANDLAR OM