Att stjäla mörkarna eller potten (del 3)

SPORTBLADET

Dan Glimnes pokerteori

Efter att ha konstaterat vikten av att förr eller senare börja ge sig på att stjäla mörkarna, och när det lämpligen är dags att göra det, ska vi ta en titt på olika tekniker i sammanhanget.

Att stjäla mörkarna (inklusive den eventuella anten), eller i ett senare skede potten som då vuxit till sig ytterligare, kan göras på flera olika sätt och faktiskt även i flera steg.

Det vanligaste stöldförsöket utförs dock genom det som på pokerengelska kal-las for ”the first-in steal”, alltså ”först-in-stölden”.

Har spelarna som talat före dig lagt sig i den första satsningsrundan, öppnar sig möjligheten att stjäla potten – och ju senare position du sitter i, desto större chans att lyckas. Faktum är att korten du har på handen är av underordnad betydelse här: det viktiga är att det är DU som kliver in FÖRST i potten, och med en höjning. Du har då genast försvårat livet för de andra vid bordet.

Var dock observant på storleken på din höjning! En del spelare gör misstaget att omedvetet höja mindre (2,0-3,0 x stora mörken) med händer som de inte har något emot att få synade, som A-A och K-K, men mera (3,5–6,0 x SM) med händer som de däremot inte gärna vill ha synade. Din höjning får inte skvallra om vad du sitter med i hålet, så det är viktigt att du hanterar ”stora” händer som höga par och A-K på samma sätt som ett stöldförsök!

Även om någon före dig redan har synat, eller till och med höjt, kan ett stöldförsök enstaka gånger lyckas genom en höjning respektive kontrahöjning från dig: men var då medveten om att du balanserar på en oerhört mycket vassare knivsegg. Du riskerar en rejäl mothöjning från antingen en som verkligen har stål på handen, alternativt genomskådar dig med en syn och sedan kommer att trycktesta dina nerver när väl floppen landat på bordet.

Och minns att om du inte förr eller senare börjar försöka stjäla mörkarna och anten, är du nästan dömd att förlora. Det är som den tredubble världsmästaren Stu Ungar en gång har sagt, att ”den riktiga turneringen börjar när anten kickar in.” Räkna med att det då blir allvar: det kommer att krigas ännu hårdare om potterna, redan från första satsningsrundan.

I nästa avsnitt: fler tekniker för att stjäla mörkarna och potten!

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker