Går ut i ledarbollen – med sin förre caddie

SPORTBLADET

Parnevik och Grönberg slåss om segern: ”Kommer bli jäkligt tufft”

Foto: Jesper Parnevik och Mathias Grönberg.

Sex års väntan på den sjätte segern på USA-touren kan snart vara över.

Men Jesper Parnevik utmanas av Mathias Grönberg – som tidigare varit hans caddie!

I natt spelar de en unik ledarboll i Texas Open.

– Det kommer att bli jäkligt tufft, säger båda.

Veteranen Jesper Parnevik har haft ett fast grepp om Valero Texas Open sedan första rundan, så han gick nio under par. Inför avslutningen är han i tre slags ledning, arton under par, före svenske utmanaren Mathias Grönberg.

I kväll svensk tid spelar de en helsvensk ledarboll, i San Antonio.

– Men det är ingen tvekan om att det är tufft där ute, säger Parnevik som vann sin senaste turnering år 2001.

– Som jag minns det var det enklare att vinna förr. Kanske är det så att jag var mer van vid det här, nu för tiden påverkas jag mer av dåliga slag.

”Han spelade bra”

Mötet med Mathias Grönberg blir inte det första - trots att de aldrig spelat golf tidigare. Redan år 1985 gick de ut tillsammans, vid SM i matchspel. Parnevik var en 20-årig amatör och hade en 15-årig Mathias Grönberg som caddie!

– Det är ju lite lustigt, säger Grönberg. Han spelade bra och jag var en bra caddie, och vi gick till semifinal. Men sen bröt Jesper tävlingen när han fick problem med hjärtat.

Grönberg hade berättat för Parnevik att han själv spelade golf, men knappast kunde de ana då att de skulle träffas på den stora USA-touren 22 år senare - i en ledarboll, en söndag.

– Jag kommer inte att hjälpa honom med klubbvalet den här gången, förklarar Mathias som gör sin fjärde säsong i USA.

Även Parnevik minns 1985 och SM i matchspel.

– Jadå. Och visst är Mathias en tidigare caddie, men han är framför allt en suverän spelare. Fast det där att han bar bagen åt mig kommer jag inte att tänka på imorgon (läs: inatt).

Jesper Parnevik har fem segrar i USA, Mathias Grönberg väntar på sin första.

– Men Mathias har vunnit u Europa och vet vad som krävs, menar Parnevik.

– Men helt klart är att avslutningen blir en utmaning, det vet jag. Inget snack om det. Men mest kanske en inre mental utmaning, mer än något annat.

Även Leonard i ledarbollen

Om svenskarna misslyckas i San Antonio finns en annan utmanare, ett slag efter Grönberg. I ledarbollen finns även trean Justin Leonard, som jagat ikapp Jesper Parnevik tidigare. 1997 var han fem slag efter när Parnevik hade ledningen i British Open på Troon – men gick förbi och vann. Svensken slutade snöpligt tvåa.

– Men spelar Jesper lika bra som tidigare den här veckan så är han för långt bort den här gången, säger Justin Leonard.

Svenske Daniel Chopra är ytterligare ett slag efter, på fjärde plats, tack vare en imponerande 64-runda på tredje varvet.

I natt svensk tid avgörs turneringen i Texas, som saknar de allra bästa på världsrankingen. Ledarbollen går ut klockan 19.05.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf