Alfelt: Det kan bara lösas genom att Örlund petas mot Göteborg

SPORTBLADET

TRELLEBORG. Tala är silver – tiga är guld heter det.

För Daniel Örlund kvittar det tydligen vilket.

Ett brons räcker. Bara inte Djurgården får vinna guld.

Att supportrar resonerar om läggmatcher för att ”fienden” inte ska ges chans att vinna guld kan jag förstå utan att gilla tankegångarna. Men när en målvakt i ett lag med teoretisk chans att vinna SM-guld tänker likadant är något väldigt fel.

Örlunds tankegång tvingar på sin klubb ett trovärdighetsproblem som egentligen bara kan lösas genom att han petas till matchen mot Göteborg.

Så blir det säkert inte.

AIK behöver Örlund i målet.

AIK kommer att hävda att man pratat med Örlund och att han ångrar sitt ogenomtänkta svar.

AIK kommer att hävda att Örlund sa vad han sa påverkad av besvikelsen över de förlorade poängen på Vångavallen.

AIK kommer att hävda vad fasen som helst för att motivera att Örlund står mot Blåvitt.

Oseriös målvakt

Men det spelar ingen roll vad AIK kommer att hävda. Ingen kan längre verkligen lita på att Daniel Örlund ska göra sitt bästa för att förhindra en seger för IFK Göteborg måndagen 22 oktober. Någonstans i hans undermedvetna satt ju uppenbarligen ryggmärgsreflexen att det värsta av allt vore att se djurgårdare lyfta Lennart Johanssons pokal.

Rikard Norling gav sin syn på samma frågeställning redan innan Örlund i radio kläckte ur sig:

– Kluven match nästa också – mot Göteborg. Svårt att se om man vill vinna den.

När Norling på väg ut från presskonferensen fick en fråga som antydde läggvarianten svarade han:

– Om vi inte ger järnet för att vinna SM-guld är det upp åt väggarna. Direkt oseriöst.

En kvart senare stod han där med en oseriös målvakt på halsen och vem vet hur många fler i AIK-truppen vars ryggmärgsreflex säger: ta det lugnt, släpp in, förlora.

Guldchansen finns, men den är naturligtvis väldigt liten efter en sömnig 0–0-match mot Trelleborg.

– Det är ofta så med teoretiska chanser att de är mer teoretiska än troliga, som Norling svarade när jag frågade om det verkligen är en chans att tro på.

AIK är oavsett hur det går höstens lag

Efter 0–0 mot först Gais och sen Trelleborg och däremellan en onödig Uefacupförlust mot Hapoel Tel Aviv är det just nu lite förlorarstämpel på AIK, men det beror ju på hur man ser på saken. AIK vann sex matcher i rad i allsvenskan och har efter det spelat fyra raka oavgjorda. Tio matcher utan förlust gör AIK oavsett hur det går till höstens lag. Guldet missades – om det missas – i våras.

Men vänd på de tio matcherna till fyra oavgjorda följt av sex vunna och AIK hade varit ett succélag trots att läget varit det exakt samma.

Som sagt, man kan se olika på saker och ting. Jag tyckte exempelvis inte att TFF–AIK var ens i närheten av att vara en så bra fotbollsmatch som den blev när tränarna sammanfattade den efter slutsignalen. Det var ganska tråkigt, slött och illa utnyttjade chanser. När dansken Olcay Senoglu som hafsade bort matchens sista friläge fick frågan vad han tyckte om matchen, svarade han:

– En bra match i högt tempo.

Trist att behöva spekulera

Såna svar räcker för att jag ska stoppa in öronpropparna. Hade det varit lite fart på Senoglu hade han säkrat Trelleborgs allsvenska plats med den sparken. Fast det räcker nog ändå eftersom inget av de tre bottenlagen förmodligen tar fler poäng.

Dagens stora fråga är ändå om AIK vill ta fler poäng.

– Vi har två av tre att möta så vi har det lite grand i egna händer. Men vi måste ha hjälp, plus att Djurgården lever ett eget liv som vi inte kan påverka, konstaterade Rikard Norling.

Jodå. AIK kan förmodligen påverka även Djurgårdens slutresultat. Räcker det inte att förlora mot Göteborg kan en förlust mot Kalmar kanske göra susen.

Så trist att man ens ska behöva spekulera i sånt efter en säsong så underhållande som denna.