”Skönt att inte vara favorit”

SPORTBLADET

Kajsa Bergqvist gillar utgångsläget i VM

OSAKA. I hemma-EM förra året var hon storfavorit – det slutade ”bara” med brons.

I år kommer Kajsa Bergqvist till VM som en joker.

– Det är ganska skönt att inte vara favorit. Jag kan lura i vassen, säger hon.

Foto: Ligger lågt Kajsa Bergqvist gillar utgångsläget inför damernas höjdfinal.

Kajsa Bergqvist, liksom Emma Green och Ebba Jungmark, går in i höjdhoppskvalet på fredag klockan 03.10, svensk tid. Men för den förstnämnda är det stor skillnad mot förra året.

”Blanka är storfavorit”

När folk tippar vem som vinner säger de inte längre Kajsa Bergqvist – utan Blanka Vlasic. Det kroatiska stjärnskottet, som har Kajsa som idol, har visat kanonform i år och satte nytt världsårsbästa med 2,07 på DN-galan.

– Blanka är storfavorit och har varit extremt stabil, säger Kajsa Bergqvist vid dagens presskonferens på Grand Cube hotel i Osaka.

– Men i en final är det mycket nerver inblandat. Allt kan hända.

Kajsa vet av egen erfarenhet vad för stor press kan innebära. Förra året, på EM i Göteborg, var hon själv storfavorit – men fick ”bara” brons.

– Jag var i toppform och självförtroendet var på topp. Men jag tappade kraften sista veckan. Det var stor press och höga förväntningar. Jag försökte att inte höra, men det är svårt, säger hon.

– Det är viktigt med lugn och ro. Men jag satte mycket press på mig själv, och det gjorde även andra. Det är ganska skönt att inte vara favorit, skönt att slippa vara i Blankas sits.

Gör sitt sjunde VM

Kajsa Bergqvist har laddat sedan DN-galan, då hon slutade trea på 1,98.

– VM är det stora på året. Jag har haft det kämpigt att hitta flytet, men sista veckorna har jag känt att formen är på gång. Jag har bra tryck i benen. Vi får se hur långt det räcker.

Kajsa Bergqvist, som fyller 31 i oktober, hoppas att hennes rutin från sju VM ska ge utslag.

– Jag kommer säkert ha nytta av det om det drar ihop sig. I år är jag långt ifrån favorit och kan lura i vassen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott