Spionskandalen i F1 växer – McLaren riskerar lång uteslutning

avVictor Melander

Publicerad:
Uppdaterad:

Spionskandalen i F1-cirkusen bara växer.

Efter nya bevis i dag – riskerar Mclaren uteslutning ur VM i två år.

Nigel Stepney är i blåsväder.
Foto: AP
Nigel Stepney är i blåsväder.

McLaren har tidigare friats från all bestraffning i spionhärvan, men i dag framkom nya bevis mot McLaren/Mercedes. En åklagare från Modena, Ferraris hemstad, hävdar i dag att han har ”edsvurna” bevis mot den Ferrari-tekniker som läckt uppgifter till McLaren.

Därför kommer nu det internationella bilsportförbundet Fia att samlas i Paris den 13 september för att åter gå igenom ärendet.

– Vi kommer även i fortsättningen att samarbeta fullt ut med Fia, säger McLaren/Mercedes i ett uttalande på stallets hemsida.

Fick sparken

Allting började med att Ferrari sparkade sin chefstekniker Nigel Stepney. De misstänkte att britten saboterat genom att placera ett mystiskt pulver på Ferrari-bilarna. Senare framkom det att Stepney lämnat över ett dokument, innehållande 780 sidors teknisk beskrivning av Ferrari-bilarna, till McLaren/Mercedes chefsdesigner Mike Coughlan. Mclaren hävdar att de inte använt informationen.

Stepney har hela tiden sagt att han är oskyldig och han menar att han är utsatt för en komplott

– Någon gav bort ritningarna, men det var inte jag. Någon har utsatt mig för en komplott och den skyldige arbetar fortfarande inom Ferrariorganisationen, sa Stepney då till den italienska tidningen La Repubblica.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport