Arvidsson nära sin gulddröm

SPORTBLADET

Vidare till VM-finalen

1 av 2 | Foto: Magnus Arvidsson behövde bara ett kast för att klara kvalgränsen.

När han var tolv år skrev Magnus Arvidsson på en lapp att han en dag skulle bli världsmästare i spjutkastning.

– Nu finns det inom räckhåll, säger 24-åringen efter 84,17 i kvaltävlingen.

Det var för tre veckor sedan som det damp ned ett brev från Magnus Arvidssons mellanstadielärarinna Inger Nilsson på Ramdalaskolan utanför Karlskrona.

– Hon gav oss lappar när vi var tolv år där vi skulle skriva vad vi hade för framtidsmål. Jag hade skrivit att jag skulle bli världsmästare i spjutkastning. Det hade jag faktiskt helt glömt bort tills hon nu skickade lappen till mig.

Men efter fredagen är lappens profetia nära att bli verklighet. Arvidsson var en av de som imponerade allra mest i kvaltävlingen. Han lekte ut spjutet på 82 meter under uppvärmningen och vräkte iväg redskapet 84,17 i sitt första och därmed enda kvalkast.

– Det kändes 100 procent perfekt, och bra att slippa slösa kraft inför finalen.

– Det hade blivit längre om jag hade haft sex kast på mig. Jag gick inte för fullt.

Åtta över 82 meter

Totalt var åtta man över 82 meter. Längst av alla kastade lettländaren Vadims Vasilevskis (87,37), men han behövde tre kast för att nå kvalgränsen. Även Amerikanen Breaux Greer (86,78), finländaren Tero Järvenpää (84,35), kubanen Guillermo Martinez (82,99), ryssen Alexander Ivanov (82,42), norrmannen Andreas Thorkildsen (82,33) och sydafrikanen John Robert Oosthuizen (82,06) var över den gula linjen. Finland fick tre kastare bland de tolv i finalen då både Tero Pitkämäki (80,62) och Teemu Wirkkala (79,82) kvalade in.

Däremot tog VM slut för Gabriel Wallin. Efter två misslyckade kast nådde han 70,61 i det sista. Det krävdes 79,79 för att få kasta final på söndag och bland de utslagna fanns också den ryske världsfemman Sergej Makarov.

Gillar Osaka

Vid finalen är det kväll i Osaka, i stället för morgon som i kvalet. Det gillar Magnus Arvidsson.

– Det är på kvällen som björnen väcks ut idet, nu var den bara ut och kikade lite.

TT: Vad räcker kvalresultatet till i en final?

– Man blir kanske femma eller sexa på 84 meter, men det ska förhoppningsvis bli längre i finalen. Har de andra en dålig dag kan det bli upp emot en medalj.

Arvidsson trivs på Nagaistadion. Det var i maj han noterade sitt personbästa 85,75 i Osaka.

– Jag får som en turboeffekt här. Det är helt sjuka banor, det går hur fort som helst. Det kändes som jag bara behöver traska fram, förklarar Arvidsson.

Det snabba, hårda underlaget i ansatsen gjorde att Arvidsson fick förlänga sin ansats med 75 centimeter.

– Det har jag inte varit i närheten av någon annanstans i världen. Och det kändes bättre nu än när jag kastade här i maj, det var så lätt att det inte går att beskriva. Det är verkligen en turboeffekt.

TT: Vad har du i kroppen?

– Lite drygt mitt personliga rekord.

– Jag är inte uppe där och stabil bland 91-meterskastarna ännu, men det kommer. I framtiden kommer jag att ligga där, kanske redan nästa år. Det finns ingenting som står i vägen för utvecklingen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott