NBA-drömmen närmar sig för svenskdoldisen

SPORTBLADET

Jeffery Taylor vill göra som Jerebko: ”Känns overkligt att det är så nära”

Han tippas bli den andre svensken i historien som får chansen i NBA.

Men när Jeffery Taylor, 21, är beredd att ta steget kan hela ligan stänga ned.

– Även om det blir en lockout så kommer säsongen i gång senare, så det gäller att vara förberedd, säger den USA-baserade Norrköpingstalangen som är öppen för spel i Europa – men nobbar basketligan.

Foto: SCANPIX
Jeffery Taylor.

Jeffery Taylor är det blågula basketlöftet som har spelat i USA de fem senaste åren, först i high school och nu i college för Vanderbilt i Nashville.

Den 21-årige forwarden är med stormsteg på väg mot NBA-spel som andre svensk efter Jonas Jerebko i Detroit.

Men även om Taylor väljer att göra sig tillgänglig för draften i Newark den 23 juni kan hans dröm skjutas på framtiden. Kollektivavtalet mellan NBA och spelarfacket går ut efter säsongen och allt talar för en lockout. Ligan vill sänka spelarlönerna med så mycket som 40 procent, och inga samtal har förts sedan i höstas.

Men Taylor säger sig inte vara bekymrad över det just nu. I stället lägger han fokus på sin roll som nyckelspelare i ett Vanderbilt som jagar framgångar i collegeligan.

– Det vore givetvis tråkigt med en lockout, men då är det upp till agenten att se till att man har någonstans att spela. Även om det blir en lockout så kommer säsongen att starta någon gång, och då gäller det att vara förberedd, säger han.

Nobbar Sverige

Blir det lockout kommer förmodligen en mängd NBA-spelare att hamna i Europa. Det är ett alternativ för Taylor också – däremot inte spel i basketligan.

– Skulle jag åka tillbaka till Sverige så skulle det kännas som ett steg bakåt, i alla fall där jag ligger just nu i min karriär. Så det tror jag inte, säger han.

Ett annat alternativ är att välja bort NBA nästa säsong och i stället spela klart sin fjärde och sista säsong för Vanderbilt. Han nobbade NBA-draften förra sommaren för att fortsätta på college.

Tränaren Kevin Stallings, som sett många talanger under tolv år i Vanderbilt, anser att Taylor är redo för större uppgifter:

– Det tycker jag. Han är otroligt atletisk, tillräckligt för NBA, och har en otrolig potential. Jag tror inte att han är en spelare som tar en plats i startuppställningen redan nästa säsong, men han har verkligen potentialen att bli det.

I pappas fotspår

Jeffery Taylor slickar i sig av berömmet och konstaterar att drömmen närmar sig. Snabbt. Den dröm som alltid varit på riktigt då pappa Jeff gjort två NBA-säsonger för Houston och Detroit.

– Det känns overkligt att det är så nära. Men det är en dröm som alltid har funnits och jag har alltid trott att jag kommer att bli bra nog för att spela där.

Taylor tippas av många bli tingad i första rundan i draften, men hur högt beror på hans fortsatta framgångar. Vanderbilt är rankat på 19:e plats i AP:s collegeranking, har 15–5 i matchfacit, och är fyra i sin division i Southeastern conference. Taylor, som gjorde sin 1 000:e poäng för laget i början av året, snittar drygt 30 minuters speltid, 15 poäng och fem returer per match.

För en tid sedan väckte han stor uppmärksamhet nationellt i USA med en monsterdunk som blev play of the day (dagens höjdpunkt) i den stora sportkanalen ESPN.

Men livet leker inte jämnt. Han har offrat en del för att lyckas och flyttade hemifrån bara 17 år gammal.

– Det har varit ganska tufft. Det känns jobbigt i bland, speciellt under högtider som jul och sånt. Man saknar alla vänner där hemma och att få prata svenska, säger han.

Framsidan är att drömmen snart kan bli verklighet.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket