Marcus Leifby

Leifby: Forsberg skapar något jag inte upplevt tidigare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Peter Forsberg och Calle Johansson
Peter Forsberg och Calle Johansson

Det bästa OS-tv-ögonblicket så här långt?

När Peter Forsberg sluter sina ögon, lutar sig bakåt och suckar upp i taket.

De olympiska spelen är inne på sin sista vecka, familjen Wahlgren är på husbilssemester i Italien och enda Kanal 5-profiler som ännu inte fått sitta med i studion som hologram är Ola-Conny, Ullared-Morgan och någon från Villa Medusa.

Efter förra veckans ”Hylands kramhörna” har man suttit på nålar och väntat på vad tifogruppen ska hitta på härnäst, men kanske är det ändå så att cheferna har satt ner foten och förklarat att fjäsk och famntag inte hör hemma hos en stor, seriös och uppriktig OS-avsändare. 

Jessica Almenäs och Anja Pärsons kvällshäng har kortats från fyra timmar till tre, men tre timmar känns ändå som fyra.

Beställ bagarväckning åt Vacchi

Anja är Anja och hon sparkar förstås in dörren till varenda svenskt vardagsrum, men hade hon ändå inte gynnats av en tydligare roll?

”Borta med vinden”-omfånget erbjuder ju hur mycket tid som helst för diskussion och debatt, men allt för ofta lämnar de något trevligt för något ännu mer trivsamt.

Vad är det som är så läskigt med lite skav? 

Härom kvällen satt Patrick Ekwall och Roberto Vacchi i ”Frukostklubben” (klockan 22.37!) och var oeniga om huruvida slopestyle hör hemma i OS eller inte.

Det hände någonting där, Vacchi hade tvingats ur bingen tidigt och han väste irriterat.

Låt honom jobba hårt i två-tre dagar till, beställ bagarväckning, provocera honom lite (cykelkorg full med snabbmakaroner i studion) och friskt-humör-atmosfären lär ryka all världens väg.

Foppa är ledig och smart

En som har lämnat flapp-flapp-kepsen hemma är Peter Forsberg.

Han är juvelen i den stadiga krona av kommentatorer och experter som Discovery hängt upp i hockeyhallarna i Gangneung.

Kommentatorerna Petter Barrling och Tommy Åström har stöpts i Radiosporten-formar och i Radiohuset har de lärt sig referera – och att vara realistiska.

Håkan Loob kommer från Slite och med sitt gutniska lugn sprider ”Lååååben” mer välbehag än en spinnande katt på ett fårskinn.

Kim Martin Hasson, Patrick Bateman (Daniel Rudslätt) och Calle Johansson har alla en fin hockeyblick men visst kunde de ha delat upp sig och fokuserat på varsin turnering?

Emellanåt blir det rörigt och tydligt att de inte riktigt bottnar i två turneringar.

Sedan har vi Forsberg.

Peter den store.

Jag har sett honom genomlida Eurosports sändningar från Champions Hockey League men det här, det här är någonting helt annat.

Foppa är ledig och smart och har en uppsyn som på en sekund kan förändras från en ängslig konfirmands till en ohotad kamrers.

Han är på helspänn och skarp när stunden kräver, uppsluppen och givmild när tillfälle bjuds.

Foppa pratar finska, ”hatar” kanadicker och säger åt förbundskaptener att träna power play i stället för att ta en dag ledigt, för Foppa behöver minsann inte vara inställsam mot någon.

Efter Sveriges första period mot Finland, Tre Kronors bästa i hela turneringen, fokuserade Calle och Foppa på det som kunde bli ännu bättre.

Konstruktiv kritik i stället för att asa fram den där komplimangkatapulten som är så lätt att ta till i detta OS.

En dag studiopratade de om hur jäkla nervös Foppa var inför alla matcher, och han berättade att han spelade tv-spel dygnet för att kunna tänka på någonting annat.

– Sedan blev det bättre när vi mötte sämre lag som Färjestad, sa Foppa och kisade mot Loob. 

Inget gapflabbande, bara en giftpil med glimt.

Och jag har ännu inte sett en enda sändning utan att Peter Forsberg har varit sträng mot sig själv och sin insats som 1) ishockeyspelare 2) fanbärare eller 3) vad som helst.

Något jag inte upplevt tidigare

Han var för nervös, bara ”kass” eller som han själv beskrev sin insats i gruppspelet i OS i Lillehammer där han så småningom konstruerade ett eget frimärkstryckeri.

– Helt bedrövlig!!

Foppa sitter där i studion och andas sammanbitet, verkar nästan ångestriden, och ibland undrar jag om han ändå inte helst hade velat ge fan i allt det här, trots allt.

Sättet han kombinerar särklass med en perfekt dos självförakt skapar en respekt jag inte upplevt tidigare under OS-sändningarna.

Foppa är fem dansande plus.

En perfekt sfär.

Och så fort han har en ledig stund över är jag säker på att han fortfarande testar skridskor för att snart kunna gå på is igen.


LÄS MER: OS i TV; program & tider onsdag 21 februari
LÄS MER: OS-guide 2018: Alla tider, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren


Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.