Här bryter hon förbannelsen

avDaniel Grefve

Supertid i 100 meter häck

Foto: SVT

En efter en föll affischnamnen i friidrotts-VM.

Men till slut visade Sally Pearson att förbannelsen gick att bryta – det går att vinna trots att man är på programbladets förstasida.

I 100 meter häck var hon överlägsen – och blott åtta hundradelar från världsrekordet.

– Jag tänkte inte låta någon programförbannelse stoppa mig, säger hon.

Usain Bolt. Carmelita Jeter. Allyson Felix.

Där har ni bara några av alla friidrottsstjärnor som varit på programbladets förstasida under friidrotts-VM. Den gemensamma nämnaren? Ingen av dem tog VM-guld den dagen de var på förstasidan.

På dagens förstasida fanns 100 meter häck-löperskan Sally Pearson, Australien.

I semifinalen imponerade hon stort, med det snabbaste loppet sedan Ludmila Enquist 1992 och sprang på 12.36, vilket var det sjätte snabbaste loppet någonsin.

– Jag var lite orolig efter semifinalen, att jag hade pressat mig själv för hårt, säger hon till SVT.

Hade hon det? Och kunde hon bryta förbannelsen?

Snabbaste VM-loppet

Nej. Och ja. I finalen sprang 24-åringen ännu snabbare och var åter helt överlägsen. När hon gick i mål stannade klockan på 12.28 – mästerskapsrekord och blott sju hundradelar från Yordana Donkovas 23 år gamla världsrekord.

– För mig var det som att se ett världsrekord. Det var det snabbaste någon har sprungit i vår tidsålder, säger SVT:s expertkommentator Kajsa Bergqvist.

Pearson själv var riktigt nöjd.

– Jag är definitivt imponerad av mig själv, men inte överraskad. Jag visste att jag hade det här i mig, det gällde bara att få ut det på rätt plats vid rätt tillfälle, säger hon till SVT, där hon berättar att hon inte oroades över programbladsförbannelsen.

– Jag var inte alls orolig. Jag tänkte inte låta någon programförbannelse stoppa mig från att vinna.

Därmed var hon hela 19 hundradelar före tvåan Danielle Carruthers. Men framför allt: Hon bröt "programbladsförbannelsen"...

ARTIKELN HANDLAR OM