Renault försvarar hans rallytävlande

SPORTBLADET

”Är livsviktigt för honom”

Foto: AP
Robert Kubica lever för rally.

En fråga har ställts oftare än någon annan de senaste dagarna.

Den lyder:

Hur kunde Renault låta Robert Kubica köra rally?

- Det är livsviktigt för honom, svarar teamet.

De flesta elitidrottsmän hr kontrakt som förbjuder dem att göra saker där skaderisken anses vara för stor. Det handlar om så väl fotbollsspelare, som handbollsspelare och motorstjärnor. Stallen eller klubbarna betalar sina stjärnor höga löner för att de ska prestera och då ingår det att man måste hålla sig inom vissa ramar.

Senast i höstas reagerade Red Bull starkt sedan Mark Webber cyklat mountinbike, ramlat och fått en fraktur på axeln. Teamchef Christian Horner påpekade att det inte är en lämplig sysselsättning för Webber. Mercedes vill inte att Michael Schumacher kör MC och McLaren ville inte att Kimi Räikkönen skulle köra rally när han var deras förare.

”Var medvetna om riskerna”

Inom motorvärlden var det många som i går reagerade på samma sätt och ställde frågan: Hur kan Renault tillåta att han kör rally en månad innan F1-premiären?

- Det är helt galet att Renault låter honom köra rally mellan två viktiga F1-tester, säger den förre F1-föraren och numera experten Martin Brundle enligt motorpsorttotal.

Men Renault försvarar sitt agerande:

- Vi tillät honom att göra det eftersom rally är en stor del av hans liv, säger stallchefen Eric Boullier.

- Det är livsviktigt för honom. Det är så som Robert behåller sin mentala balans. Vi var medvetna om riskerna, det var Robert också, men vi ville inte ha någon robot.

Än kan ingen svara på när - eller om - Robert Kubica kommer tillbaka till F1. Renault har inte heller velat berätta vem som ska ersätta honom under testerna den här veckan, men tredjeförare i teamet är Bruno Senna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1