Svensk handboll satsar på proffsliga

SPORTBLADET

”Vi vill visa att vi nu prioriterar det sportsliga”

Foto: VM blev en framgång för Sverige – och nu vill de svenska klubbarna rida på vågen.

AYIA NAPA. Efter VM-succén satsar svensk klubbhandboll stort.

Om fem år ska elitserien vara en proffsliga.

– Nu rankas elitserien som nummer tio i Europa. År 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson, vice ordförande i Svensk Elithandboll.

Landslaget tog sig tillbaka till världstoppen med semifinalplatsen i VM.

Och nu gör elitklubbarna på herrsidan en jättesatsning för att lyfta elitserien.

Vid ett möte i Malmö under VM-finalhelgen med samtliga elitserieklubbar närvarande beslutade man att elitserien ska bli en proffsliga inom fem år.

Vill öka intäkterna

Svensk Elithandboll (SEH) anger i ett pressmeddelande tre skäl:

1. Möta konkurrensen från utländska ligor om spelare.

2. Klara det kompakta spelschemat.

3. Säkerställa att samtliga kvalificerade lag deltar i europacuperna, vilket är en förutsättning för att Sverige ska klättra på rankningen.

”En proffsliga förutsätter i runda tal en fördubbling av elitklubbarnas nuvarande budgetar. Nytt kapital måste således in vilket är liktydigt med ökade sponsor- och publikintäkter”, skriver man i pressmeddelandet.

”Prioriterar det sportsliga”

Därför har SEH valt att gå på fotbollförbundets och ishockeyförbundets förslag i den pågående IdrottsAB-utredningen om att att ägarmajoriteten i idrottsaktiebolag ska ändras från att klubbarna måste inneha minst 51 procent av ägandet till minst 34 procent.

Detta för att få in mer externt kapital i klubbarna.

– Klubbhandbollen har de senaste fem åren gjort större framsteg utanför plan än vad som åstadkommits sedan starten på 1940-talet. Genom att uttalat bilda en proffsliga vill vi visa att vi nu prioriterar det sportsliga. Detta medför automatiskt krav på fler inkomstkällor, bättre organisation och större arrangemang. Nu rankas Elitserien som nummer tio i Europa. År 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson vice ordförande i Svensk Elithandboll (herrar) i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll