Kalla om åldersfrågan: ”Har förföljt mig senaste åren”

avPetra Thorén

SEEFELD. Charlotte Kalla är 31 år.

Får konkurrensen av Ebba Andersson, 21, och Frida Karlsson, 19, skidstjärnan att känna sig gammal?

Frågeställningen inför tisdagens klassiska mil förvånade inte Charlotte Kalla.

– Jag har blivit ganska van vid frågorna. De har förföljt mig de senaste åren. När jag ska lägga av... säger hon tålmodigt.

Backa bandet till VM 2013. Charlotte Kalla hade efter genombrottet i Tour de Ski 2008 och OS-guldet 2010 landat på ett trappsteg.

Hon hade inte gått tillbaka, men andra hade fortsatt uppåt.

VM i Val di Fiemme slutade utan en enda individuell medalj, men med en vunnen insikt: det här ville hon inte vara med om igen.

En fysiologisk uppdatering inleddes: hon stärkte sin muskulatur och flyttade sin anaeroba gräns.

Nio mästerskapsmedaljer senare, alla efter en hög ingångsform till mästerskapen, står hon i Seefeld med en osäkerhet.

Kroppen svarade inte på den tunga träningen inför VM och Charlotte Kalla tvingades dra i nödbromsen.

Teamet kring henne har analyserat vad det kan bero på, en anledning som pekas ut är att Charlotte Kalla var sjuk inför den tuffa perioden av träning inför jul. Tränaren Magnus Ingesson lyfte i samband med världscupen i Ulricehamn på ytterligare en faktor.

– Hon blir äldre också och kanske kräver lite mer återhämtning, sa han då.

”En angenäm uppgift”

I lördagens skiathlon visade Charlotte Kalla att formen är på väg, men att det fortfarande är en bit upp till fajten om medaljerna där hennes kapacitet ligger.

Slagen av Frida Karlsson i lördags och med en Ebba Andersson som varit före på pallen i världscupen, med Stina Nilsson frisk och Maja Dahlqvist spurtstark känner rutinerade Charlotte Kalla sig inte säker på en plats i stafettlaget.

– Nej, det kan jag faktiskt inte vara... det är en angenäm uppgift för ledarna att ta sig an uttagningen, säger Charlotte Kalla.

I Norge, Björgennationen och Sundbyland, pekar man ofta på den gyllene åldern, efter 30 år.

Men det är ändå en norsk journalist som under måndagen i Seefeld pekar på det faktum att flera unga svenska tjejer kan ta stafettplatsen ifrån Charlotte Kalla som alltid varit given.

Hur känns det?

– Det är bara inspirerande. Jag behöver vara på tårna och ha fokus på träningen och göra de rätta sakerna för att ta en stafettplats, säger hon.

Får det dig att känna dig gammal? lyder nästa fråga.

– Jag har blivit ganska van vid frågorna. De har förföljt mig de senaste åren. När ska jag lägga av... Då blir rösten om varför jag håller på med det här ännu starkare när jag blir utmanad så.

Vad innebär det, knyter du näven ännu mer?

– Kanske är det än mer viktigt att veta varför jag håller på med skidåkning. Att det är för min egen skull jag håller på. Men jag vet att jag är en bättre skidåkare i dag än för fem år sedan. Jag håller en högre nivå. Men det gör också internationell damskidåkning, säger Charlotte Kalla.

”Formen är stegrande”

Något svar på om hon planerar att avrunda sin karriär har inte Charlotte Kalla, för den som undrar. Motivationen blir vägledande. Det finns fortfarande steg att ta.

Men nu ska först och främst VM avgöras.

Hon har tidigare prickat formen tidigt i mästerskap. Den fördröjda effekten kan innebära att hennes form kommer att växa under VM.

– Jag tycker ändå att formen är stegrande. Det känns bättre än i Ulricehamn och Otepää. Tidigare har jag fått med mig medalj tidigt på ett mästerskap. Nu finns det ett driv och en tändvätska att göra det bättre och bättre, säger Charlotte Kalla.

MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019