Matchfixning

Spelbolaget backar: ”Om det är så får vi titta på det”

Av: 

Jesper Spanne

SPORTBLADET

Södertäljefallet visar att även låga insatser kan uppmuntra till matchfixning.

– Om det är så får vi titta på det, säger Peter Zäll, strategichef på Betsson.

Svenska spel har länge haft en restriktiv hållning gentemot spel på ungdomsserier. Man har även under en lång tid kritiserat andra spelbolag för att erbjuda detaljspel i låga divisioner, som till exempel hur många gula kort det ska bli. Även idrottsförbunden har ifrågasatt vitsen med detaljspel och vadhållning på ungdomsmatcher.

– Vi har sagt hela tiden att vi vill ha ett förbud mot spel på matcher där deltagarna är under arton år. Vi vill inte ha spel på låga serier, på amatörnivå. Vi, åklagare och polis har samma syn. Sen har vi spelbolagen som lobbar stenhårt för det motsatta. De vill själva bestämma över sitt utbud så mycket det går, säger Johan Claesson på Riksidrottsförbundet.

Ett av dem är det börsnoterade spelbolaget Betsson, som förväntas få en svensk spellicens vid årsskiftet. Peter Zäll är strategichef och just nu jobbar Betsson för att anpassa sig efter den nya lagstiftningen.

Han viftar först undan kritiken mot detaljspel i lägre serier som ”en myt”.
– För vår del, i den typen av ligor, tillåter vi bara låga insatser och vi erbjuder inte spel på udda matchföreteelser som gula kort. Det säger sig självt att när det är så låga insatser finns det inga möjligheter att tjäna några pengar på matchfixning i de ligorna.

Men varför erbjuder ni spel på ungdomsmatcher?
– Vi erbjuder spel, precis som alla andra, på sådant som våra kunder efterfrågar, och som är tillåtet. Om det är förenat med risk på något sätt är det väldigt låga insatser man kan lägga och har få speltyper.

”Då kommer vi stänga ner det”

Förundersökningen till Södertäljefallet, där två ungdomsspelare manipulerade en U19-match, visar inte om spel förekommit på den aktuella matchen hos Betsson. Men insatsnivåerna var tillräckliga för att spelarna skulle fixa matchen. När Peter Zäll får fallet beskrivet för sig backar han angående spel på ungdomsmatcher:

– Om det är så får vi titta på det. Nu har inte jag hört talas om den här specifika matchen, jag vet inte om vi hade något spelutbud på den här matchen. Jag har inte hört att vi varit involverade eller varit inblandade i en match med matchfixning på ganska länge, men om det är något som händer eller om vi ser onormala rörelser, då kommer vi att stänga ner det genom att ytterligare minska insatserna, eller ta bort objekten, säger Peter Zäll.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

LÄS VIDARE

När matchfixningen kom till skolgården

ÄMNEN I ARTIKELN

Matchfixning

Spel

Betsson