Svenska Hjältar: ”Syftet är att förena olika folkgrupper”

avJonathan Nilsson

Kärlek, gemenskap och respekt – det är de tre grundpelarna i Malmöklubben Ariana FC.

Eldsjälen Norlla Amiri, 27, är spelande ordförande i fotbollslaget som har sina största styrkor utanför planen.

– Syftet är att förena olika folkgrupper och få förståelse för varandra, säger han.

Norlla Amiri har ett finger med i det mesta som rör Ariana FC.

Utöver sina ledaregenskaper på planen är han ordförande och en av grundarna till klubben som startades 2015.

– Det började med att vi var några vänner som snackade ihop oss. Tanken var att vi hade så många duktiga ute i Malmöområdet och insåg att det fanns potential till riktigt bra fotbollslag, säger Norlla Amiri till Sportbladet.

Klubben startade i division åtta och har rusat upp genom fotbollens seriesystem – ett avancemang för varje år. Nästa säsong hittar vi dem i division fem.

”Syftet är att förena”

Men det är inte de sportsliga framgångarna som utmärker Ariana FC.

– Det har verkligen blivit en stor succé, större än vi hoppades på. Men det är just det som sker utanför planen som är Arianas styrka, förklarar Amiri.

– Syftet är att förena olika folkgrupper och få förståelse för varandra. Vi har tre värdeord, kärlek, gemenskap och respekt.

27-åringen har spelat för Trelleborgs FF i superettan och representerar även det afghanska landslaget. Det som började som ett initiativ av det afghanska sällskapet i Malmö har nu vuxit sig till en gemensam knytpunkt för en uppsjö av nationaliteter.

– Det är ett lag för alla i Malmö, svenskar, kurder, araber, kroater, alla slags folk. Den är öppen för alla, det är det som är meningen.

Kulturella inslag

Snart fyra år efter uppstarten har de byggt upp en gedigen följarskara. På Facebook har de över sextusen följare och i division sex har de snittat upp emot femhundra åskådare. Och de som sluter upp på läktaren kan alltid vänta sig något utöver det vanliga, förklarar Amiri.

– Vi har mycket afghaner i laget, och de är väldigt kända för deras gästvänlighet. Alla som kommer ner till planen trivs och älskar det, de blir behandlade som gäster.

Ariana FC är lika mycket en plattform för kultur som för sport.

1 av 2 | Foto: Ariana FC

– På hemmamatcherna har vi kulturell musik, kulturella maträtter som säljs i kiosken och vi har kulturell dans innan och efter match. Det är det som gör det så intressant, man kan gå dit och se något helt unikt.

Hur ser framtiden ut för Ariana FC?

– Planen är att bli elitförening och det drömmer vi verkligen om, det är många som hjälps åt och vill driva föreningen till eliten. Vi hoppas på att kunna visa upp oss på de stora arenorna för den svenska befolkningen.

”Många vill skicka sina barn till oss”

Oavsett om klubben når eliten eller inte har eldsjälen Norlla Amiris hårda arbete för klubben resulterat i en gemenskap som sträcker sig långt utanför de kritade sidlinjerna.

– Alla som följer fotbollen i Malmö vet vilka Ariana är, och vi får mycket mejl utifrån av folk som uppskattar vårt jobb och berömmer vårt jobb. Det kommer gratulationer från Sverige, men även internationellt. Folk hör av sig från Afghanistan, USA och andra länder, säger Amiri.

Han är en av Sveriges alla sporthjältar, en stor förebild för många ungdomar och barn runt om Malmö. Räkna med att höra mer om Ariana FC i framtiden. Klubben växer och har precis startat igång en ungdomsverksamhet.

– Det är väldigt högt tryck från olika håll, många vill skicka sina barn till oss och spela här, avslutar Norlla Amiri.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM