Oro inför Indy 500: ”Är mycket farligt”

Publicerad 2015-05-19

Svåra krascher har skakat tävlingen – innan den ens hunnit börja

Racingvärlden laddar för klassikern Indy 500.

Men redan under träningsveckan har ett antal svåra krascher skakat om tävlingen.

– Vi måste förstå att detta är en mycket farlig sport, säger Tony Kaanan.

– När vi sätter oss i bilen vet vi aldrig om vi är i ett stycke när det är över.

I måndags tappade kanadensaren James Hinchcliffe kontrollen över sin bil och kraschade häftigt in i muren på banan i Indianapolis Motor Speedway. Det var en defekt på bilen som orsakade olyckan och träningen avbröts. Hinchcliffe fördes till sjukhus, men klarade sig undan livshotande skador. Han var medveten när han fördes till sjukhuset, han har opererat benet och enligt läkarna är hans tillstånd stabilt.

– Vi måste förstå att detta är en mycket farlig sport, säger föraren Tony Kaanan, vinnare av Indy 500 2013 och mästare i Indycar 2004 ,till Fox.

– Det har det alltid varit, så var det under 1900-talet också. Som förare är vi väl medvetna om det. När vi sätter oss i bilen vet vi aldrig om vi är i ett stycke när det är över. Det gör oss annorlunda, som människor. Det är aldrig enkelt när ens vän skadas, men det är den sporten som vi har valt och om folk känner sig obekväma med det så ska de inte heller komma till racerbanan och titta.

Tvingade fram regeländring

Det har inträffat flera olyckor under träningarna inför storloppet, Ed Carpentier kraschade i muren i söndag, bilen slog runt, men han klarade sig utan skador och Indycar ändrade sedan reglerna och förbjöd den nya förändrade aerodynamiken som man skulle använda sig av i kvalet.

– Detta är en farlig sport och vi måste leva med det, säger Kanaan.

Veteranen själv skadade benet svårt efter en krasch i Japan 2003, men har fortsatt att tävla efter det och är en av titelkandidaterna inför söndagens lopp.

– Vi kommer alltid att vara lite oroliga och det är sådant som händer när folk kraschar, säger Tony Kanaan.

–  Jag litar på mina mekaniker och killarna som har byggt bilen. Vi kommer aldrig ha alla svar, men vi vill ge fansen en härlig show. Det händer olyckor, vi avskyr det, men vi är här för att göra vårt jobb.

Följ ämnen i artikeln