Mejla

Robert Laul

Allsvenskan kan bli en ny stormakt

SPORTBLADET

I min vision har vi två lag i CL-kval och två-tre som når EL – varje säsong

STOCKHOLM/GÖTEBORG. De sa att vi inte hade i Europa att göra, att Champions League aldrig gick att nå.

Nu när vi vet att drömmarna var sanna, är det dags att formulera vassare visioner och modigare mål:

Allsvenskan kan bli en ny stormakt inom den europeiska klubblagsfotbollen.

Jag minns det som i går.

Det var våren 2009, och Sportbladet skulle lansera mig som profilerad åsikts­maskin.

Vad skulle första krönikan handla om? Jag valde att skriva från hjärtat, om ett ämne jag brann för. Rubriken blev: ”Allsvenskan är bättre än någonsin”.

På den tiden var det kontroversiellt att påstå att fotbollen som spelades i Sverige var bra.

Jag vässade vinkeln genom att gissa att senast 2012 skulle vi ha ett lag i Champions Leagues gruppspel.

Det blev för mycket för cheferna.

Tre av varandra oberoende experter kallades in för att replikera, för att skjuta mitt utspel i sank:

– Robert Laul har gått över gränsen från halvtokig till bindgalen, och missar målet totalt, sa Sportbladets Erik Niva.

– Problemet är att vi tappar många spelare ut i proffslivet, sa dåvarande MFF-tränaren Roland Nilsson.

– Varför inte? Kan FC Köpenhamn så varför skulle inte ett svenskt lag kunna. Man måste ju tro på tomten, sa dåvarande AIK-spelaren Bojan Djordjic.

Klättrat från plats 28 till 21

Med facit i hand är det bara att konstatera att Bojan och jag fick fel – men ändå rätt.

Redan 2011 nådde Malmö FF hela vägen till Europa League-gruppspelet, 2012 gick både AIK och Helsingborg dit, 2013 var det Elfsborgs tur och så i fjol kvalificerade Malmö FF sig för Champions League som första svenska klubblag på 14 år.

Det tog inte två år från min spaning – men det tog bara fem.

Jag ger mig själv godkänt för det.

2009 var allsvenskan rankad som 28:e liga i Europa. I dag har ligan precis klättrat tre placeringar, från plats 24 till 21, bäst i Norden. Att Elfsborg skickade hem danska Randers var därför bra på alla tänkbara sätt.

Kan IFK Göteborg göra samma sak med Slask Wroclaw i kväll är det lika viktigt eftersom Sverige är nära att passera just Polen (samt Israel) vilket skulle ge en 19:e plats enligt Uefa-koefficienten.

Därifrån är avståndet inte oöverstigligt till plats 15 som alltså innebär att två lag får kvala till Champions League varje säsong (det krävs att två svenska lag når Europa League ett par år i rad). Väl där vore det inte att överdriva att säga att allsvenskan blivit en stormakt inom europeisk klubblagsfotboll.

Jag inbillar mig förstås inte att allsvenskan ska konkurrera med La Liga, Premier League, Serie A, Ligue 1 och Bundesliga och några till, och det är heller inte

särskilt eftersträvansvärt. Här genom­syrar pengar allt och dessa ligor är på många sätt förstörda av kommersen.

Ligorna har tappat mycket tjusning och charm, och är i dag knappt att betrakta som idrott längre, snarare för de tankarna till hur ”idrott” fungerar i USA.

Sverige gnetar på

Jag kanske överdriver men pengarullningen inom europeisk klubb­fotboll är SJUK, och det är bara att hoppas att när korruptionen inom Fifa nu uppdagats, så riktas myndigheternas strålkastarljus mot storklubbar, agenter samt diverse oligarker och shejker.

I Sverige och andra mindre ligor gnetar vi på för att förbättra träning och talangutveckling, svensk fotboll har bara varit professionaliserad i knappt 20 år och det går långsamt i rätt riktning. U17- och U21-landslagens framgångar är ett annat kvitto på det.

Dessutom tycker jag mig se en ökad rutin och mer självsäker attityd när vissa lag kvalar till Europa. AIK och Malmö FF får motståndare att tappa fattningen, både på planen och pressläktaren. Elfsborg vinner på det där halvtveksamma offsidemålet som vi alltid åkte ut på förr.

I fjol var det gott om bakåtsträvare som menade att det var dåligt för svensk fotboll att Malmö FF gick till Champions League. Jag hävdar med dårens envishet att det var det bästa som kunde hända – någon måste gå i främsta ledet.

Viktigast – en jämn allsvenska

Låt oss dock inte glömma, att även om drömmen om Europa är ofrånkomlig, nödvändig och kittlande, så är det viktigaste alltid hur allsvenskan mår som jämn och oförutsägbar liga. Det är grunden, basen, fundamentet.

I min vision – Visionen – har vi varje år två lag som kvalificerar sig för Champions League. Det är olika lag olika år. Det kan vara Malmö FF, AIK, Elfsborg eller IFK Göteborg. Samtidigt har vi ett par, tre lag som når Europa League varje säsong, lag som Djurgården, Helsingborg, Häcken, Hammarby eller varför inte IFK Norrköping.

Det kanske dröjer fem år, det kanske dröjer 20 år, men svensk fotboll har nått så långt att det är hög tid att börja formulera nya mål, Nordens bästa liga har vi redan.

Varför inte ett om allsvenskan som en europeisk stormakt?

Av: 

Robert Laul

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll