SVT: Därför lägger vi ner Hockeykväll

avAndreas Käck

SPORTBLADET

”Vill inte låsa våra tittare”

Foto: SVT

En epok är över.

Sportbladet kan avslöja att SVT slutar sända ”Hockeykväll” i tv.

– Tiden är mogen, säger Max Bursell, planeringschef på SVT Sport.

19 september 1985 sändes ”Hockeykväll” för första gången.

Säsongen 1994/95 lade TV4 beslag på sändningarna men hösten 2004 flyttades det folkkära programmet tillbaka till SVT och sedan dess har Sveriges hockeyfantaster kunnat bänka sig framför tv:n för att se alla höjdpunkter.

”Vill inte låsa våra tittare”

På senare år har magasinet sänts klockan 22.10 på torsdagar.

Men nu går programmet i graven, kan Sportbladet avslöja.

– Det stämmer, säger planeringschef Max Bursell.

– I grunden handlar det om att vi inte vill låsa vår hockeybevakning till 22.10 på torsdagar. Vi vill hitta andra sätt att vara relevanta för publiken alla dagar i veckan. Vi kommer ha en fortsatt gedigen bevakning av SHL i Sportnytt och i Sportspegeln men samtidigt utöka bevakningen på vår sportsajt.

Hur ser er nya webbsatsning ut?

– Vi kommer ha matchklipp från samtliga SHL-matcher, vilket är en väsentlig förbättring jämfört med tidigare. Och på torsdagar och lördagar – då det spelas flest matcher – publicerar vi klipp där våra profiler analyserar samtliga matcher, säger Bursell.

”Tiden är mogen”

Enligt Sportbladets uppgifter startar SVT även ett nytt hockeymagasin som ska sändas en gång i veckan.

– Ja, det stämmer. Vi kommer ha ett veckomagasin utifrån olika teman där vi går mer på djupet i stället för att göra vanliga matchanalyser, säger Max Bursell.

Vad säger du till folk som tycker det är tråkigt att ”Hockeykväll” läggs ner?

– Jag säger att vår hockeybevakning fortfarande kommer vara en viktig del av vårt vardagliga program. Utöver det kommer vårt totala hockeyutbud att bli bredare och framförallt mer närvarande. Vi tror att tiden är mogen att lämna modellen med att lägga allt krut på en dag i veckan. Därmed blir det också lättare för publiken att välja vilka delar av vårt utbud de vill konsumera. Många kanske bara är intresserade av ett SHL-lag. Då kan de kasta sig över ”sina” nyheter direkt, i stället för att vänta på den programpunkten i tv, säger SVT:s Max Bursell.

■ ■ ■

Hockeyfantasterna kommer ändå att kunna se ett hockeymagasin på torsdag, i samband med SHL-premiären. Sportbladet sjösätter då en ny tv-satsning.

ARTIKELN HANDLAR OM