Coe pressas: ”Sov du på jobbet?”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Wada stänger av dopningslabbet

Coe och Diack.
Coe och Diack.

"Sov du på jobbet eller var du korrupt".

IAAF-ordföranden Sebastian Coe pressades hårt om vad han kände till om dopningen inom friidrotten i en brittisk tv-intervju.

Coe valdes tidigare i år till ordförande för det internationella friidrottsförbundet. Han efterträdde Lamine Diack, som nu anklagas för att ha tagit emot motsvarande 10 miljoner kronor i mutor för att mörklägga rysk dopning. Coe var tidigare vice ordförande i IAAF, men säger sig vara lika ovetande som alla andra om den systematiska dopningen inom rysk friidrott som antidopningsorganisationen Wada presenterade i sin rapport på måndagen.

– Anklagelserna kom som en chock för oss alla, säger han i intervjun med Channel 4.

Reportern pressar Coe och menar att han borde ha sett vad som försiggick, och frågar Coe om han antingen sov på jobbet eller själv var korrupt.

Coe svarar undvikande:

– Borde vi ha sett det här komma? Svaret kan mycket väl vara ja på den frågan.

– Vi ska titta på hur det här har skötts internt och externt och hur det här kunde tillåtas att hända. Det är mitt ansvar nu.

Ljungqvist hade misstankar

Arne Ljungqvist, tidigare ordförande i både IAAF:s och Internationella olympiska kommitténs medicinska kommittéer, säger till Radiosporten att han redan i samband med OS i Peking 2008 anade att det fanns en dopningsproblematik inom rysk friidrott.

– Men att det var den här graden och omfattningen är djupt bedrövligt, säger han.

På tisdagen stängde Wada av dopningslaboratoriet i Moskva genom att dra in licensen. Wada hävdar att dopningslabbet i Moskva förstörde 1 417 dopningsprov för att dölja spår inför Wada-utredningen.

Kreml kräver bevis

Rysslands högsta ledning anser dock att dopningsanklagelserna mot rysk friidrott är grundlösa och kräver bevis.

– Om det finns anklagelser måste det finnas bevis. Innan bevisen presenteras är det svårt att acceptera anklagelserna, eftersom de verkar ganska grundlösa, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Samtidigt lovar det ryska idrottsministeriet att samarbeta både med antidopningsorganisationer och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) för att komma till rätta med dopningsproblemen.

Wada vill stänga av fem ryska friidrottare på livstid. Bland dem segraren och trean i OS-loppet 2012 på 800 meter, Maria Savinova och Jekaterina Pojstogova, som kan bli av med sina medaljer. I så fall får den sydafrikanska tvåan Caster Semenya guldet.

Publicerad: