SOK uppläxade av Azerbajdzjan

Publicerad:
Stefan Lindeberg. Foto: TT
Stefan Lindeberg. Foto: TT

SPORTBLADET

Inför de Europeiska spelen kallade SOK:s ordförande Stefan Lindeberg Azerbajdzjan "en regim som inte lever upp till standard" i Sportbladet.

Nu skriver DN att uttalandet slutade med skarp kritik från landets ambassad.

– Det är första gången jag är med om att bli kontaktad på det här sättet, säger Lindeberg till TT.

Europeiska spelen genomförs för första gången i år. Värdlandet är Azerbajdzjan som kritiserats hårt av människorättsorganisationer för att inte leva upp till mänskliga rättigheter så som yttrandefrihet.

Sportbladet intervjuade i slutet av april SOK:s Stefan Lindeberg om det faktumet och att SOK skickar aktiva till spelen som till stor del bekostas av just Azerbajdzjan. Han var då öppen med sin kritik mot regimen.

– Det är svårt att hålla isär idrott och statsledning, men det är idrotten som är kärnan i staben. Vi ställer oss inte bakom Azerbajdzjan. Det är en regim som inte lever upp till standard. Men vi står bakom grundidén i idrotten som är att öppna dörrar istället för att stänga igen dem, sa han då.

”Redovisade vår syn"

Nu skriver DN att det uttalandet fick oväntade konsekvenser. Landets ambassadör i Sverige kallade Lindeberg till ett möte där han enligt tidningen framförde skarp kritik mot uttalandet. Det följdes upp av ett pressmeddelande från Azerbajdzjans olympiska kommitté där Lindebergs uttalande kallades ryktesspridning och förtal.

Men när TT pratar med Lindeberg om mötet menar han att det var första gången han blivit kontaktad av en ambassad så men att han inte upplevde det som en skarp kritik.

– Han (ambassadören) redovisade deras syn på saker och ting och jag redovisade vår syn på saker och ting. Det var inget märkvärdigt med det. Jag hävdade en linje som vi alltid har hävdat, att idrotten står för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och att yttrandefriheten också gäller för vår trupp om man vill säga vad man tycker. Men idrottsarenan ska annars vara fri från åsiktsyttringar och demonstrationer.

Publicerad: