Legendaren: F1 behöver lösningar

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyrfaldige mästaren Alain Prost vill förändra sporten

Alain Prost i samtal med föraren Jerome d'Ambrosio.
Foto: AP
Alain Prost i samtal med föraren Jerome d'Ambrosio.

F1 behöver lösningar, inte ännu mer kritik.

Det anser F1-legendaren Alain Prost i ett utspel.

Den fyrfaldige världsmästaren är inte den enda som reagerat på att antalet tv-tittare minskar, på att fansen inte kommer till banorna, att kostnaderna för teamen ökar och skillnaderna mellan teamen blir allt större. FIA:s president Jean Todt har gett Bernie Ecclestone mandat att genomföra ändringar och den erfarne fransmannen Alain Prost vill också se en förändring.

– Det handlar inte bara motorn eller chassit. Det handlar om intäkterna, om reglerna, ja det handlar om allt, säger han.

Förändra i grunden

Men han vill inte prata om sina egna idéer eftersom han anser att kritiken bara skadar sporten.

Han anser att man måste hitta lösningar.

– Jag vill inte lägga så många egna värderingar i det för just nu pratar folk bara om en sak, om problemen i F1, säger han till motorsport.com.

– Folk tittat på motorn, på chassit och på reglerna, men som jag ser det behöver vi ha ett helt nytt paket och det kommer att ta tid. Jag vill inte se diskussionen i media och ibland ser jag citat som jag inte alls håller med om, men det är mycket som måste förändras, men man måste göra en totalförändring av allt.

Nya regler

Han håller med Todt och Ecclestone om att F1 behöver utvecklas och förändras, men han vill se en stor, fundamental förändring av sporten.

– Man måste ge de mindre teamen möjlighet att kunna vara med och konkurrera, säger Prost.

– Men inte genom att tillföra mer pengar utan genom att hitta förändringar i reglerna, framförallt i det tekniska reglementet.

F1 gjorde en stor regelnändring för två år sedan, då infördes bland annat nya motorer och sedan dess har Mercedes dominerat sporten. Klyftorna mellan teamen är fortfarande stora och många tv-kanaler har problem att locka tittare.

Publicerad: