Rally-VM 2015

Ett ögonblick…

Av: 

Anna Andersson

Formtoppade Timmy Hansen har vunnit de två senaste VM-deltävlingarna och siktar på att utmana totalledaren Petter Solberg.
Formtoppade Timmy Hansen har vunnit de två senaste VM-deltävlingarna och siktar på att utmana totalledaren Petter Solberg.

SPORTBLADET

... Timmy Hansen, 23, som är VM-tvåa i rallycross och har vunnit de två ­senaste VM-deltävlingarna.

Vilka förhoppningar har du inför helgens race?

– Att bilen sitter som en handske. Jag hoppas på ­roliga ­heat, bra fajter och har jag samma känsla som sist kan det räcka till en ­seger till.

Ni kör på F1-banan i Barcelona för första gången och 60 procent av banan består av ­asfalt. Du har kört formelbil, vad betyder det?

– Skisserna ser bra ut, de har lyckats bygga riktigt bra rallycrossbana. Det kommer att gå fort, framför­allt första delen. Vi ska åka motoGP-slingan baklänges och de har lagt in grus på vissa ställen. Jag räknar med ett högt tempo, hopp och fajter. Jag tror att den passar mig, på asfalten blir det mjuk körning med sena bromspunkter, precis som när jag körde formelbil här och jag har många bra minnen.

Hur viktiga är helgens lopp?

– Jätteviktiga, det är 37 poäng till Petter Solberg som leder och det är inte lätt att ta in poäng.  För att det ska vara möjligt måste vi prestera på topp, detta race är lika viktigt som de två senaste. Sedan måste Petter göra misstag också, han kan säkra titeln om han gör en bra avslutning. Vi ska försöka utmana, det är rallycross och det roliga är att allt händer på banan.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att känslan, flytet och rytmen finns där, attack, men ändå det goa mjuka för när man kör är det en helt otrolig känsla. Jag vet vad det kan leda till om jag fortsätter och en VM-titel står högt upp på önskelistan.

Veckans motorlista

Ogier.

POLE POSITION:

1 Sebastien Ogier

Han dominerar rally-VM, segern i Australien gjorde att han och VW tog storslam i år igen.

2 Lewis Hamilton

En seger i F1-loppet i Singapore på söndag och ­britten går upp på samma antal segrar som sin idol, Ayrton Senna.

3 Timmy Hansen

VM-tvåan i rallycross har vunnit de två senaste deltävlingarna, i helgen kör serien på F1-banan i Barcelona och Hansen fortsätter att utmana den regerande mästaren Petter Solberg.

4 Vetlanda Elit

Försvarade sitt SM-guld, men nu ­riskerar laget att spricka. Anledningen är att ­Svemo, efter önskemål från Elitserieförening svensk speedway, 2016 sänker taksnittet från nuvarande 10,250 till 9,500.

5 Pontus Tidemand

Leder Asia-Pacific Rally Championship när två deltävlingar återstår. I helgen kör han i Japan.

6 Mattias Ekström

Svensken hade ledningen i DTM när han kom till Oschersleben, men efter en tung helg (i dubbel ­bemärkelse eftersom han hade mycket extra vikt i bilen tappade han den till Pascal Wehrlein. Två tävlingshelger återstår.

7 Valentino Rossi

Det räckte med en femteplats på hemmabanan för att utöka VM-ledningen i motoGP eftersom hans främsta konkurrent Jorge Lorenzo föll och blev utan poäng.

8 Patrik Sandell

Han slutade trea i Red Bull Global Rallycross i Los Angeles, USA. Sandell klättrar till en 3:e plats i mästerskapet, 33 poäng bakom ledande Ken Block.

9 Joel Eriksson

Talangen vann två av helgens tre lopp i tyska F4 och är med i titelkampen när en deltävling och 75 poäng återstår av säsongen.

10 Jesper Jönsson

Han och Robert Lind kör VM i MXGP i USA i helgen, därefter åker Jönsson till Frankrike för lag-VM där han, Filip Bengtsson och Alvin Östlund hoppas på en plats bland de tio bästa.

MOTORSTOPP:

Red Bull

F1-teamet har sagt upp kontraktet med Renault  de senaste två tuffa åren, nu står man utan motorleverantör. Därför finns det en risk att de tidigare mästarna och deras systerstall Toro Rosso lämnar F1.

– Har vi ingen motor kan vi inte vara med, säger stallchef Christian Horner.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Timmy Hansen

Petter Solberg

Motorsport

Rally