Mikael Ymer hyllas efter ATP-debuten

avStefan Holm

SPORTBLADET

Davis Cup nästa uppgift för 17-åringen

Foto: Bildbyrån
Mikael Ymer.

Mikael Ymer, 17, imponerade stort i ATP-debuten i Stockholm Open.

Belöningen: En plats i Davis Cup-laget.

– Han är redan en stjärna och kommer att lysa oerhört starkt framöver, säger DC-kaptenen Fredrik Rosengren.

Mikael Ymer, som fick ta över storebror Elias wild card till Stockholm Open, visade inga tecken på nervositet i sin första match i en ATP-turnering. 17-åringen klev ut på centrecourten i Kungliga tennishallen och uppträdde som om det var hans andra hem.

Fick en drömstart

Den 617:e-rankade svensken spelade felfri tennis och vann de tre första gamen, varav två blankt. Publiken – och motståndaren Alexander Zverev – trodde knappt sina ögon.

På läktaren satt Fredrik Rosengren och njöt.

– Man blir oerhört glad över att se en svensk spelare våga gå ut och ta täten från start. Ja, det var så uppfriskande att se ”Micke”. Det, att gilla den stora scenen, ligger i blodet på bröderna Ymer. Ju mer folk och tuffare förhållanden, desto roligare, säger Rosengren.

”En av mina bästa matcher”

Alexander Zverev, som är 83:a på världsrankingen, tvingades tömma kroppen på krafter för att besegra supertalangen från Skara med 7-6, 6-7, 6-4. När tysken ledde andra set med 4–0 var det ytterst få som trodde på ett skiljeset.

– Det här var en av mina bästa matcher. Jag är glad att se att jag kan tävla och stå emot i två och en halv timme mot en topp 100–spelare, säger Mikael Ymer.

17-åringen hyllades  efter ATP-debuten. Först ut var Zverev, som kramade om Ymer efter matchen.

– Han sa: ”Oroa dig inte. Du kommer att vara uppe på toppen på nolltid. Keep working!”, berättar Mikael Ymer.

Vad har du för drömmar med tennisen?

– Den stora drömmen är att bli bäst i världen och vinna Grand Slam-turneringar, men till att börja med siktar jag på topp 100.

”Motståndarna tycker det är ett helvete”

Mikael Ymer är ett av namnen i den Davis Cup-trupp som presenteras under tisdagen. Sverige möter Danmark på bortaplan under det kommande månadsskiftet och måste vinna för att undvika nedflyttning till division 2.

– Det är en ära att få representera mitt land. Jag ska göra mitt absolut bästa om jag får spela, säger Mikael Ymer.

För Fredrik Rosengren är 17-åringen given i laget.

– Jag har haft med honom i skallen hela vägen. Det är precis den mentaliteten man behöver i en sådan match. Vi är underdogs och då behöver man spelare som älskar att vinna och avgöra, säger Davis Cup-kaptenen.

Hur bra kan Mikael Ymer bli?

– Det finns inga gränser. Han är en överlevare och ger aldrig upp. Motståndarna tycker det är ett helvete att möta ”Micke” Ymer. Han är så svår att slå vinnare på och kommer att reta dem till vansinne, säger Fredrik Rosengren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Davis Cup

Tennis