Stjärnan drabbad av Söderlings sjukdom

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Nu berättar Petra Kvitova

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Petra Kvitova har en turneringsseger i år, i Madrid, men i Grand slam har det varit snabba sortier.

Det är sjukdomen som ingen verkar förstå sig på.

Den har hållit Robin Söderling borta i fyra år.

Nu har nästa tennisstjärna fått diagnosen körtelfeber.

Tjeckiska Petra Kvitova, 25, har som bäst varit världstvåa och håller just nu, trots en knackig säsong, plats fyra i världsrankningen.

Men senaste tiden har något inte stått rätt till. Efter Wimbledon i juni sökte hon hjälp.

– Jag hade ont i halsen och fick ta antibiotika. Men tyvärr försvann det inte och då visade det sig att mitt immunförsvar var dåligt. När jag gjorde lite fler tester fick jag svaret, berättar hon för WTA:s hemsida.

Svaret var körtelfeber, och nu klarnade det varför hon inte hade kunnat prestera på sin vanliga nivå.

– Först blev jag lite rädd, jag visste inte om jag kunde spela mer på hela säsongen.

Fokusera på matcher

Troligen har hon fått sjukdomen redan i våras.

– Jag har säkert kvar litegrann av det i mig, men jag klarar ändå att spela. Min doktor har gett mig sitt godkännande. Men såklart blir jag orolig över träningen och allt. Jag får försöka fokusera på matcherna, säger hon.

2011 drabbades svenske Robin Söderling drabbades av körtelfeber. Han hade då radat upp toppresultat i Grand slam, men har sedan dess inte kunnat hitta tillbaka. Fortfarande siktar han på nästa säsong.

Körtelfeber är relativt vanligt på tennistourerna. På damtouren hade Christina McHale och Heather Watson sjukdomen för två år sedan. Roger Federer hade sjukdomen 2008 och för Mario Ancic betydde sjukdomen att karriären tog slut.

”Bra att prata”

Petra Kvitova har hållit hemligheten för sig själv men bestämde sig i veckan för att berätta i samband med WTA-turneringen i Toronto, som hon spelar.

– Om jag går ut och spelar dåligt skulle jag inte känna mig bekväm i att ljuga. Många spelare på touren har haft detta och kanske är det bra för mig att prata om det.

Publicerad: