”Pillan” och Pärson hyllar Hansdotter

SPORTBLADET

”Det är jäkligt stort”

Frida Hansdotter har säkrat den första svenska cupsegern på damsidan sedan 2004.

Nu hyllas hon av tidigare vinnarna Pernilla Wiberg och Anja Pärson.

– Det är extremt kul och jäkligt stort, säger Pärson.

Det blev dramatiskt. Frida Hansdotter gjorde sin sämsta tävling för säsongen, men lyckades ändå säkra slalomcupen i Jasna tack vare tiondeplatsen.

Det är första gången sedan 2004 när Anja Pärson vann som en svenska står som segrare.

– Det är extremt kul att hon äntligen få plocka hem, hon är värd den. Hon har slitit hårt och verkligen gjort den läxan hon ska göra och pushat på och inte gett upp. Hon har varit nära och får äntligen ta hem den. Jätteskönt att få ta hem den i Jasna också och kunna andas ut. Man såg på första åket att det var mycket stelbent. Det är kännbart att stå på start linjen, säger Pärson och fortsätter:

– Sverige är en stor slalomnation, Ingemar Stenmark har hur många som helst, men sen är det inte så många som har lyckats. På damsidan framför allt får du nästan inte vara utanför pallen en tävling för att ta hem det så det är jäkligt stort. Kul för Frida som har vågat gå sin egen väg.

”Kan vara förlösande”

Även Pernilla Wiberg, som vann 1997, stämmer in i hyllningen.

– Det är jättekul, välförtjänad, verkligen. Äntligen. Hon har ju hållit på så pass länge och varit den eviga tvåan och att äntligen få vinna. Det är ett bevis på att hon varit bäst över hela säsongen, säger hon och fortsätter:

– Man brukar ofta jämföra vad som är bäst, att vinna världscupen eller VM och de som är insatta i världscupen, vi säger också att det är världsucupen som gäller för då har man visat att man lyckats hålla en så pass hög nivå.

Nu tror både Wiberg och Persson att det här kan lyfta Hansdotter ytterligare.

– Jag tror att det här kan ge henne självförtroende att ta cupen i storslalom också, hon har förutsättningarna. Hon har lärt sig det mentala spelet och är en vinnare när säsongen är slut. Det är inte lätt att vinna en världscuptävling och det är verkligen inte lätt att vinna en cup.

Wiberg:

– Jag tror att det betyder jättemycket för Frida själv. Hon har dragits med att alltid ha varit tvåa. Jag tror att det kan vara förlösande för henne själv inför nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint