Sköt inte fullt – tog ändå fjärde raka

Foto: TT
Martin Fourcade susar fram i Holmenkollen.

avMakoto Asahara

SPORTBLADET

När han missade på första stående skyttet såg det ut som att det inte skulle bli ett fjärde raka VM-guld för Martin Fourcade.

Men fransmannen kan åka skidor också.

Trots bommen tog Martin Fourcade hem ett nytt guld på VM i Holmenkollen.

Foto: TT
Martin Fourcade.

Herrarnas distanslopp över 20 kilometer blev en ytterst dramatisk affär, där världsettan Martin Fourcade satte i högsta växel redan från start. Vid den första mellantiden hade fransmannen redan visat kraften i sina skidor, när han gick in i ledning med hela 11,7 sekunder före norske Tarjei Böe.

Just Tarjei Böe skulle ha en effekt på Fourcade senare i tävlingen.

När fransmannen gick in för sin andra av fyra skjutningar så började han med fyra träff. Då satte Tarjei Böe fullt på sin tredje skjutning, vilket väckte jublet hos hemmapubliken. Om det var det som störde Martin Fourcade och fick honom att bränna det sista skottet ska låtas vara osagt, men likväl såg det då ut som att världsettan skulle få det tufft att ordna en ny guldmedalj, i en tävling där många sköt bra.

Åkte ikapp och vann igen

Men Martin Fourcade lät skidorna tala, och sekund efter sekund tog han in på den österrikiska duon Dominik Landertinger och Simon Eder som slutade med 20 träff vardera.

När Martin Fourcade gick in på den fjärde och sista skjutningen hade han vittring. Fem träff där, följt av en ny stark sträcka, innebar att den överlägsna världscupsledaren kunde gå in i mål med fem sekunders försprång till Landertinger, som tog silvret före landsmannen Eder.

En målgång som resulterade i ett fjärde raka VM-guld för Martin Fourcade i årets skidskytte-VM.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag behövde verkligen pressa mig väldigt hårt för att ta hem det här, för Landertinger var stark på sista rundan, säger Fourcade till NRK om loppet.

Om han även vinner den avslutande masstarten så blir han den första åkare genom tiderna att ta alla guld i ett skidskytte-VM.

– Han sa till mig innan loppet att det är det han siktar på, säger hans tränare till TV4 efter det fjärde guldet.

”Nej, skojar du?”

Hemmaåkaren Johannes Thingnes Böe kunde dock ha grusat Fourcades guldambitioner under torsdagen. Inför det sista skyttet hade han tre raka femmor, där en ny femma med största sannolikhet hade inneburit ett guld, då Böe slutade 57 sekunder efter Fourcade i mål. Precis utanför pallen.

– Nej, skojar du? Var jag så nära att bli världsmästare på hemmaplan? säger Thingnes Böe till norska NRK efter att ha sett hur nära det var att bommen på sista skjutningen hade blivit en träff.

Skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen noterades för bommar på första och sista skyttet och lyckades inte upprepa sin fina och silverprisade jaktstart när han körde in på en 17:e plats.

Femling sköt fullt

Svenske Peppe Femling stod för en fin insats och stärkte sina aktier inför stafetten med fläckfritt och fullt skytte. Hans skidåkning var dock inte lika iögonfallande och han slutade 37:a

Fredrik Lindström noterades för totalt två bom men blev ändå bäste svensk med en 29:e plats. Jesper Nelin och Torsten Steinersen fick fyra bom vardera och hamnade ännu en bit ner i resultatlistan.

ARTIKELN HANDLAR OM