Efter kritiken – förbud mot hjälm kan hävas

SPORTBLADET

SHF tar frågan vidare

Förbudet mot hjälm i handboll har ifrågasatts starkt.

Nu viker sig Handbollförbundet i frågan och tar frågan vidare internationellt.

– Vår domarchef har skrivit ett antal mejl till berörda i det europeiska förbundet och till det internationella och vi avvaktar svar därifrån, säger tävlingschefen Ralf Lundberg till TT.

Det var med förvåning som HK Countrys målvakt Joakim Svensson under försäsongen förbjöds att spela med hjälm som handbollsmålvakt.

33-åringen har drabbats av en mängd hjärnskakningar men får inte använda sig av någon form av huvudskydd.

– Några hjärnskakningar har det blivit. Kanske en fem, sex, sju stycken och några av dem har varit relativt jobbiga med att det blivit minnesförluster, sa Svensson till P4 Skaraborg.

När Sportbladet ringde upp Svenska Handbollförbundets tävlingschef Ralf Lundberg kunde han inte förklara varför det inte var okej att spela med hjälm.

Förklaringen till den internationellt stiftade regeln är att ingen forskning stödjer hjälmens funktion för en handbollsmålvakt.

– Jag fick frågan om varför det är förbjudet och jag sa att ”jag kan inte svara på det”. För vi har inte varit med och tagit det beslutet, sa Ralf Lundberg till Sportbladet och meddelade att frågan inte hade tagits upp till förbundsstyrelsen.

"Saknas studier"

Men nu har Svenska Handbollförbundet gått vidare i frågan för att få klarhet från de internationella förbunden.

– Vår domarchef har skrivit ett antal mejl till berörda i det europeiska förbundet (EHF) och till det internationella och vi avvaktar svar därifrån, säger Ralf Lundberg, i dag till TT och fortsätter:

– Vår medicinska kommitté kommer också att sätta ihop en skrivning ut till våra föreningar och samla på sig material. Det som saknas i dag är studier som visar att man eliminerar hjärnskakningar med en hjälm. För att vi ska ändra något måste vi ha lite mer att gå på.

Kan fälla regeln

Lundberg ska ha fått tillgång till ett filmklipp från en Champions League-match där en av målvakterna – mot reglerna – spelar med hjälm.

Beroende på orsaken till att han spelade med huvudskydd kan bestämmelsen komma att hävas.

– Det har vi använt som argument när vi skrivit tillbaka till EHF och IHF. Vi vet inte om det är en total flopp från matchdelegat och domare eller om EHF sanktionerat detta. Har EHF sanktionerat huvudskyddet faller hela den här bestämmelsen, säger Ralf Lundberg till TT.

Även Hjärnfonden har gett sig in i hjälmdebatten inom handbollen och ifrågasätter regeln kraftigt.

– Även om en hjälm inte ger ett heltäckande skydd mot hjärnskakningar bör man inom samtliga idrotter ha ett regelverk som minimerar risken för våld mot huvudet. En hjälm kan dämpa kraftiga stötar mot huvudet såsom vid ett hårt kast eller fall mot golvet”, säger Niklas Marklund, neurokirurg och hjärnskadeforskare vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande från Hjärnfonden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll