Champions league är inte idrott längre

avRobert Laul

SPORTBLADET

En Europaliga för att ta upp kampen med Champions League-jättarna?

Låter som ett trist, gammalt feltänk.

Tänk nytt i stället.

Tänk att Champions League inte är idrott längre.

Jag förstår att risken att Malmö FF verkligen lämnar allsvenskan är cirka noll procent men låt oss ändå diskutera "nyheten" mer principiellt.

En Europaliga för att ta upp kampen med Champions League är alltså det som föreslås.

Förmodligen ett tomt hot som enbart handlar om fördelning och pengar men det bottnar ändå i en sorts önskan om en fotbollsvärld som inte längre existerar.

Toppen av dagens europeiska klubblagsfotboll har inte längre något med idrott att göra, eller i alla fall mycket lite. Låt de överlägsna klubbjättarna rusa vidare, hela vägen in i väggen, förr eller senare tröttnar den breda massan.

Passar på kriminalsidorna

Det är gigantiska, globala företag ägda och sponsrade av shejker, oligarker samt amerikanska och säkert kinesiska konglomerat snart också. Egentligen borde vi på sporten inte rapportera om matcherna, det passar bättre i affärspressen. Eller om jag får vara lite elak: På kriminalsidorna.

TV-rättigheterna handlas för miljarder och åter miljarder kronor, spelbolagsreklam så att ögona blöder, sändningar där det babblas i oändlighet av experter och journalister som aldrig haft så mycket att granska men aldrig granskat så lite. Jorden runt, vecka ut och vecka in.

Vad gott kommer egentligen ur den här sörjan idag?

Ett ökat fotbollsintresse, en förutsättning för att unga pojkar och flickor ska välja fotbollen framför andra idrotter.

Tidigare har jag skrivit under på just det.

Behövs nytt tänk

Men jag blir allt mer tveksam. När toppen är så stängd, sluten och genomsyrad av pengar, och kommit så långt från vad idrott egentligen handlar om, blir det allt svårare att motivera varför en ungdom ska satsa på fotboll istället för exempelvis innebandy.

Då förstår ni att det är allvar.

Det som behövs är inte en ny liga som tar upp kampen med CL-jättarna.

Det behövs ett nytt tänk där mindre klubbar i små inhemska ligor faktiskt är förebilderna. Där fotboll är fotboll, föreningar är föreningar och supportrar är supportrar. Där klubbarna fortfarande tävlar mot varandra på någorlunda likvärdiga villkor. Där närheten mellan fansen på läktaren till spelarna på planen till personerna i styrelsen är något annat än påkostade reklambilder för svindyra paketresor mellan olika världsdelar.

Där klubbarna fortfarande sysslar med idrott, inte företagsexpansion, likriktning och i värsta fall kanske rena rama skumraskaffärerna.

Tänk om, tänk rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM